header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сајбер диктатура Великог брата Штампај Е-пошта
понедељак, 18 фебруар 2013

 Чувајте се: Обама укида приватност на интернету

Барак Обама је потписао извршну наредбу којом се уводи контраверзни акт CISPA

Амерички председник, Барак Обама, потписао је документ који има снагу извршне наредбе и биће представљен Сенату у среду. Представнички дом Конгреса је већ усвојио овај акт, када је од 248 присутних, "за" гласало 168 представника.

Потписивање овог документа, Обама је образложио заштитом људи од стране хакера, наводећи као главни разлог увођења овог акта "повећану опасност од сајбер напада".

"За неколико година, Америка неће морати да погледа уназад и упита се зашто нисмо ништа урадили у циљу одбране наше сигурности и економије" закључио је Обама.

CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) је у почетку био замишљен као закон који се тиче пиратерије и сајбер безбедности. Аутори предлога закона убрзо су увидели да неће моћи да рачунају на тиху или јавну подршку интернет индустрије, па су избацили проблематику везану за ауторска права. Тако је CISPA постала предлог закона који се тиче новог начина комуникације интернет компанија са безбедносним службама и државом.

Тај закон омогућава компанијама као што је Фејсбук да добровољно поделе приватне информације везане за целокупну активност својих корисника када агенције попут Националне агенције за безбедност то затраже, и то без судског налога. CISPA је написана тако да заобилази све друге законе који се тичу права корисника, као и политику приватности сајтова и друштвених мрежа.

Корисници интернета ће морати да владиним агенцијама доставе све тражене податке чим то затраже, под изговором борбе против сајбер тероризма.

Нејасан текст предлога закона оставља огроман простор за тумачење одређених ставки, због чега ће се свака комуникација унапред моћи да окарактерише као потенцијална претња по сигурност. Другим речима, све је сумњиво, док се не докаже супротно.

http://www.pressonline.rs/

Фото: everymail.net /rs

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 фебруар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.