header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руска Црква за конзервативног папу, Италијана Штампај Е-пошта
уторак, 12 март 2013

 Митрополит волоколамски Московске патријаршије Иларион Алфејев, надлежан за спољне послове, изразио је наду да ће Италијан бити изабран за следећег папу, јавља верска информативна агенција ВИА.

Мада не жели да даје прогнозе, он наводи да тројица италијанских кардинала имају добре изгледе: Ђанфранко Раваси ("министар" Ватикана за културу), Анђело Скола (Милано) и Анђело Бањаско (Ђенова).

Митрополит истиче да, осим националне припадности најизгледнијих кандидата, на избор утиче и "степен њихове конзервативности".

Утицај на то ко ће бити папа, по Алфејеву имају и снажне католичке организације, као што су "Opus Dei", "Заједница светога Егидија", покрет Фоколара (Movimento dei Focolari), покрет "Comunioni e Liberationi".

Аналитичари у Москви сматрају да је руској цркви стало да следећи папа не буде реформиста, модерниста, већ да настави конзервативни пут папе Бенедикта XVI.

Москва је и до сада нудила Ватикану "стратешко партнерство" у спасавању Европе од "моралне деградације".

Веома се жали што је папа Бенедикт поднео оставку. Ставови православља и католичанства по "важним питањима данашњице" су сагласни, сарадњу треба наставити, што би било тешко са папом који није конзервативан.

Патријарх Кирил је папи Бенедикту, након његове оставке, упутио поруку у којој истиче да му је увек блиска била његова доследна позиција бескомпромисности у питањима вере и традиције.

У католичког цркви спорна одлука папе Бенедикта да допусти употребу латинског "старог обреда", тридентинског, у Москви је наишла на похвалу.

Извор: ФоНет

 

http://www.rtv.rs/sr_ci/svet/ruska-crkva-za-konzervativnog-papu-italijana_377041.html

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.