header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проблем у заштити података у електронским комуникацијама Штампај Е-пошта
четвртак, 18 април 2013

 Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић оценио је да у Србији и даље постоји проблем заштите података о личности у области електронских комуникација, јер су поједина законска решења у супротности са Уставом.

Шабић, који је заједно са заштитником грађана Сашом Јанковићем у јулу прошле године указао да МУП и службе безбедности без одлуке суда имају приступ базама података телефонских оператера о томе кога су грађани када и одакле звали, рекао је да тај проблем ни данас није до краја решен, иако су, како је навео, МУП и БИА промениле начин поступања.

Како је навео, МУП и БИА приликом приступа базама података телефонских оператера без одлуке суда нису радили незаконито, али је проблем био у томе што су ти закони били неуставни.

„У заштити података о личности у сфери електронских комуникација још постоји велики раскорак између онога што пише у Уставу и онога што је унето у закон и примењује се у пракси”, рекао је Шабић новинарима у Београду у паузи скупа о ефикасности надзора независних државних органа над сектором безбедности на простору Западног Балкана.

Повереник је навео да су он и заштитник грађана поднели захтеве Уставном суду за оцену уставности неколико закона, међу којима је и Закон о Војно-безбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији. Тај закон је Уставни суд прогласио неуставним, па га је потом Скупштина Србије променила.

Шабић је рекао и да независна регулаторна тела у Србији добијају на хиљаде жалби и да грађане највише занима како се троши новац пореских обвезника.

„Грађане највише занима (како се троши јавни) новац, расходи, јавне набавке и тендери, све оно где осећају оно зло о коме данас сви говоримо, а то је корупција”, рекао је повереник и додао да би све државне институције морале на својим сајтовима да објављују податке о трошењу буџетског новца јер грађани имају право да знају те податке.

Шабић и Јанковић су у јулу прошле године указали да Министарство унутрашњих послова и службе безбедности имају приступ базама података телефонских оператера о томе кога су грађани када и одакле звали што, како су тада навели, оставља могућност злоупотребе.

Они су тада предложили да се ради боље заштите приватних података грађана законом одреди у којим судовима је потребно добити дозволу за приступ тим подацима, као и да се установи национални центар из којег би службе технички имале могућност то да раде, а не да свака има техничке могућности за то.

Бета

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Problem-u-zastiti-podataka-u-elektronskim-komunikacijama.sr.html

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 18 април 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.