header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Маузолеј Лењина спасли од разарања Штампај Е-пошта
среда, 24 април 2013
        Маузолеј Лењина на Црвеном тргу у Москви морао је хитно да буде реконструисан. Споменик се деформисао. Ради се о томе што је споменик подигнут на врло различитом и нестабилном тлу. И плоча на којој стоји почела је неравномерно да се спушта. Средином априла завршена је прва етапа реконструкције.

Сличних споменика у свету има мало: то је маузолеј Мао Цетунга у Пекингу, маузолеј Ким Ил Сунга у Пјонгјангу и гробница Хо Ши Мина у Ханоју.

Научници који су пратили стање Лењиновог маузолеја, једног од најпознатијих дела исакнутог руског архитекте Алексеја Шусева, почели су да позивају на узбуну. Они су приметили да је оштећена хидроизолација и спој плоча којима је обложен. Слова на Маузолеју умало нису испала из лежишта.

Узрок таквог стања маузолеја на Црвеном тргу било је тле. Маузолеј стоји између две реке – Москве и Неглинке. А тле је превише разнородно: ту је и песак, и глина, и биљни остаци који труле, и тресет. Све заједно то представља порозну „кашу“ препуњену водом.

Не чуди што је плоча почела да пропада. Шусев тешко да је знао све ове геолошке детаље. Па и посебан избор није имао: одлука да се маузолеј постави испод зидина Кремља била је политичка.

На крају је маузолеј спасило 300 потпорних стубова. њих су псотавили под основу после бушења шахти и пуњења стабилним раствором. Самим тим плоча је легла на стабилну основу. Споља све ове измене се не виде. Све оне су испод маузолеја. У наредној фази згради престоји научна рестаурација. Лик споменика при томе се неће променити.

Олга Соболевска

http://vostok.rs/

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 април 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.