header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Војна парада у Москви поводом Дана победе (фото) Штампај Е-пошта
четвртак, 09 мај 2013

 Хиљаде руских војника учествовале су данас у паради на Црвеном тргу у Москви пред новоинаугурисаним председником Владимиром Путином, поводом обележавања 67. годишњице од победе над нацистичком Немачком у Другом светском рату.

Више од 14. 000 војника прешло је трг стројевим кораком, уз дефиле руских интерконтиненталних ракета и остале војне опреме.  

Параду је почео министар одбране Анатолиј Сердјуков, који је извршио смотру уз мелодије које је изводио војни оркестар. Путин је пратио параду са свечане трибине заједно са новим премијером Дмитријем Медведевим.  

Путин је у говору подсетио да је Совјетски Савез у Другом светском рату поднео најтежи ударац и да је Црвена армија херојском борбом поразила нацистичку Немачку и донела слободу земљама и народима широм света.  

Путин је на Црвеном тргу рекао да су строго поштовање међународних норми, поштовање државног суверенитета и самостални избор сваког народа гаранције да се трагедија Другог светског рата неће поновити и додао да Русија доследно спроводи политику јачања безбедности у свету.

"Ми имамо велико морално право да принципијелно и упорно штитимо наше позиције јер је управо наша земља примила главни ударац нацизма, дочекала га са херојским отпором, прошла кроз тешке муке, одредила сам ток рата, уништила непријатеља и донела ослобођење народима целог света", казао је Путин са трибуне испред зидина Кремља.

Путин је додао да одаје почаст државама антихитлеровске коалиције које су дале огроман допринос уништењу заједничког, жестоког непријатеља.

"Сви имамо обавезу да се сећамо зашто је почео рат и да анализирамо поуке, јер су оне и даље актуелне", казао је Путин.

После јаке кише рано јутрос, руско ваздухопловство потврдило је да су њени авиони коришћењем специјалних хемијских средстава растерали облаке изнад Москве, да би парада била одржана по сунцу.  

Моторизована колона возила била је дужа од 1,5 километара. Паради је присуствовало и око 1.500 ратних ветерана, пренела је агенција РИА новости.  

Прва парада победе одржана је на Црвеном тргу 24. јуна 1945. године по наређењу тадашњег совјетског вође Јосифа Висарионовича Стаљина.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
Фото: Вести онлајн / Танјуг
 
http://www.vesti-online.com/
 
Последњи пут ажурирано ( четвртак, 09 мај 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.