header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Одржан округли сто: Зашто се намећу чиповане личне карте? Штампај Е-пошта
уторак, 16 јул 2013
         У петак 12. јула у просторијама привредне коморе Београда организован је врло занимљив округли сто на тему увођења нових личних карата. На округлом столу су учествовали представници МУП-а, ресорних министарстава, СПЦ, инфоматичког друштва Србије и привредних субјеката заинтересованих за ову област. Испред Двери учешће је узео Данило Тврдишић, члан старешинства покрета.

На скупу су се прво чула уводна обраћања Радосава Поповића испред МУП-а Србије, Саве Савића из министарства трговине и телекомуникација као и неколико државних службеника који директно учествују у техничком извођењу овога пројекта. Они су апострофирали и указали на извесна техничка унапређења и предности увођења нових електронских личних карти. По њиховим речима,  нова технологија ће омогућити коришћење већег броја сервиса за грађане и поспешешивање Е- управе. Нове личне карте ће имати “Duel interface” што значи да ће за њено читање моћи да се користе и стари контактни читачи, али и бесконтактни што значи да ће новим личним картама моћи да се приступа и са мобилних телефона.

Скупу се испред СПЦ обратио др Оливер Суботић. Суботић је у свом кратком, али убедљивом излагању указао да СПЦ није против биометрије као такве, али да је став СПЦ по овом питању јасан: СПЦ се попут Руске Православне Цркве противи насилном наметању нових електронских личних карти са чипом. Он је том приликом указао да је цео концепт њиховог обавезног увођења морално неприхватљив и потенцијално друштвено опасан. СПЦ се залаже, као и 2006. године, за прихватање принципа добровољности при узимању личних карата (са или без чипа). Оливер Суботић се осврнуо на изјаву представника МУП-а да у новом концепту „нема човека“ и да је систем на изузетно високом техничко технолошком нивоу у ком је човек сувишан. Он је указао да управо у томе лежи велики проблем,  јер се из система избацује личност и жив човек који постаје  вишак, док се на његово место поставља безлична, али „непогрешива“ нова технологија која заузима његово место.

Данило Тврдишић из старешинства покрета Двери је подсетио присутне да је 2006. покренута широка народна иницијатива и организовани грађански протести против обавезног увођења личних карата са чипом. Тада је група јавних радника, интелектуалаца, стручњака и удружења препознало обавезно увођење личних карата као увод у тоталитаризам и драстично угрожавање приватности. Као резултат поменуте иницијативе донета је уредба која уводи начело добровољности при узимању личних карти. Тврдишић је затим представницима МУП-а и других министарстава поставио питање: шта се то ново десило и која је то нова околност да би се укинула слободна воља милион и триста хиљада људи који су одлучили да изваде личну карту без чипа и да ли су представници власти свесни одговорности коју преузимају на себе наметањем решења и политике свршеног чина по овако осетљивој теми? Тврдишић је упозорио да је насилно наметање нових личних карти са чипом заправо угрожавање слободне воље и драстично кршење људских права и приватности и да то не може да прође без озбиљног грађанског отпора и одговора и да то морају да имају у виду када буду доносили коначну одлуку.

Општи утисак са округлог стола је да представници МУП-а и министарстава немају увид у то какву технологију кроз „унапређену генерацију чипова“ за личне карте добијају. Наиме, они не знају који програми ће у њима бити потхрањени, као што не знају ни колика је реална могућност злоупотреба такве технологије у контексту крађе идентитета и угрожавања приватности, надзора кретања сл. Много је питања, али мало одговора.

Информативна служба Двери

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.