header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Крсту Светог апостола Андреја Првозваног поклонило се више од милион верника Штампај Е-пошта
среда, 07 август 2013

 За три недеље, колико је боравио у Русији, Украјини и Белорусији, крсту Андреја Првозваног поклонило се преко милион људи.

„У различитим градовима, у зависности од доба дана, време стајања у реду износило је од 30 минута до девет сати. По потреби, храмови су били отворени 24 сата, како би сви заинтересовани могли да се поклоне светињи“ – речено је Интерфаксу у Фонду Андреја Првозваног који је организовао доношење реликвије на канонску територију Свете Руси.

Крст на ком је разапет апостол, донет је из грчког града Патра уз благослов патријарха Московског и целе Руси Кирила и архиепископа Атинског и целе Грчке Јеронима.

Организатори су се захвалили локалним властима за побожан однос према светињи, који је омогућио да се избегну гужве, инциденти и несрећни случајеви.

Крст Андреја Првозваног 11. јула стигао је у Санкт Петербург – овај апостол сматра се небеским покровитељем тог града.

„Затим је крст боравио у Москви, Кијеву и Минску – главним градовима три државе, где живи већина верника Руске православне цркве, у чијем духовном и културном животу наставља да живи Света Рус“, истичу у Фонду. Боравак крста светог апостола на територији Руске православне цркве треба да подсети да духовна традиција народа Русије, Украјине и Белорусије води до једног извора — благослова који је дао апостол Андреј приликом његове мисионарске посете Руси, и до примања хришћанства у Кијеву 988. године.

По мишљењу организатора акције, доношење крста Андреја Прозваног на 1025-годишњицу Крштења Руси „показује истински однос према православној вери и традицији нашег многонационалног народа“.

Последњи пут ажурирано ( среда, 07 август 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.