header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Пад Асадовог режима био би крај хришћанства у Сирији Штампај Е-пошта
петак, 06 септембар 2013

 Хришћанско становништво Сирије у случају пада актуелне владе председника Башара ал – Асада ће бити дефинитивно уништено и протерано из те земље, а потом ће насиљу од стране екстремиста бити подвргнути они који исповедају традиционални ислам.

Ово мишљење је изразио у интервјуу за РИА Новости муфтија Фарид Салман поглавар Савета улема Руске Асоцијације Исламског Споразума.

“ Парадоксално је да хришћанско присуство на Блиском истоку – представља гаранцију очувања традиционалног и цивилизованог Ислама. После сваког покоља, и истеривања хришћанског становништва са одређеног региона Блиског Истока, почиње уништавање традиционалног ислама . “ – Рекао је муфтија .

Он је подсетио да је у Ираку готово цела хришћанска популација у оружаним сукобима протерана или уништена , на тај начин “ је некада милионско хришћанско становништво у овој земљи заправо сведено на минимум „. „Исто се догодило у Гази , иста ствар се тренутно дешава у Либану и Египту“, – рекао је саговорник агенцији.

У случају да опозиција у Сирији преузме вођство у тој земљи, како сматра Фарид Салман, “ тамо ће хришћанска цивилизација просто престати да постоји“.“ Ово је евидентно по акцијама које тренутно спроводе терористи на окупираним територијама: Минирање и уништавање манастира, цркава, скрнављење хришћанских светиња , светих места, реликвија, насиље над свештенством – отмице , убиства свештеника. Све се ово реализује по најгорем ирачком сценарију“, – рекао је муфтија .

По његовим речима, представници западних земаља не спречавају ове догађаје, него још и подстичу хришћане да напусте Сирију. Као потврду овој тврдњи Фарид Салман наводи сведочење врховног муфтије Сирије, Ахмеда Бадр ал – Дин Хасуна, с којим је водио разговоре током вишедневних посета тој земљи.

“ Он је посебно нагласио, да тренутно преостали конзуларни службеници појединих западних земаља, између осталих и Немачке, по азбучном списку посећују најзначајније сиријске хришћанске породице, којима упорно предлажу да се обрате конзулату за добијање виза за одлазак у исту ту Немачку .

Такав „миран“ излаз, односно принудна емиграција је облик међународног притиска на Сирију, на њено руководство и целокупно сиријско друштво. „,- рекао је саговорник агенцији.

Према његовим речима , у предратној Сирији није било поделе на религијским основама, а ова земља “ била је уопште јединствен модел, како данас истичу, толеранције у узаврелом региону ,какав је Блиски исток „.

“ Да, постоје области компактно насељене , али је став владе председника Башара ал – Асада исти према сиријцима – а ово се односи на све сиријце, а не на поједине мањинске или већинске религиозне групације, овај однос је независан од религиозне припадности појединаца. “ – рекао је поглавар Савета улема РАИС.

Превео: Жељко Ињац

(Риа Новости,Русија)

Извор: vestinet.rs

Последњи пут ажурирано ( петак, 06 септембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.