header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тресла се гора - родило се Ниш' (фото) Штампај Е-пошта
субота, 21 септембар 2013

 20. децембра прошле године, објавили смо вест под насловом Фра Нико Јосић: У Ниш ће 2013. године доћи 100.000 римокатолика“. Жупник нишке жупе фра Нико Јосић је тада бомбасто најавио да ће на миси коју ће 21. септембра 2013. године у Нишу предводити милански надбискуп и кардинал Анђело Скола, присуствовати 100.000 римокатоличких верника.

У то време постојали су предлози и планови да се миса служи на нишком аеродрому Константин Велики,  или на стадиону Чаир, што је узимано као мање вероватно, јер он може да прими „само“ 40.000 људи. Данас се, међутим, показало да је и стадион Чаир био превелики. Новинарске процене говоре о присутних на миси „неколико хиљада верника“, док је, заправо, што се може видети на видео запису који је емитовао РТС, као и на фотографијама које доносимо у наставку, очигледно да се ради о (нарученим) новинарским претеривањима.

Што се тиче процесије „Пут крста – за слободу ослобођених“, која је прошла од храма до стадиона, на њој је било људи колико и на литијима у неким српским селима.

фото: Танјуг

Једном речју, спектакуларно најављивани екуменистички догађај прославе 1700.годишњице проглашења Миланског едикта, када је „сестринска црква“ у питању, доживео је фијаско.

Уредништво

 +++

СВЕЧАНА МИСА ПОВОДОМ МИЛАНСКОГ ЕДИКТА

 

           Централна миса поводом обележавања хиљаду седамсто година Миланског едикта одржана на стадиону Чаир у Нишу. Папин изасланик Анђело Скола истакао је на миси велики значај и вредност верске слободе и рекао да све одговоре треба тражити у отворености.
 
         На стадиону "Чаир" у Нишу одржана је централна миса, коју је Католичка црква организовала поводом обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта.

Уношењем реликвија, честице Часног крста на коме је разапет Христ и мошти царице Свете Јелене из жупске цркве Узвишења светог крижа, на стадиону "Чаир" у Нишу почела је миса поводом 17 векова од доношења Миланског едикта.

Свечану свету мису "Крст-знак и пут јединства" предводио је папин изасланик кардинал и милански надбискуп Анђело Скола.

Он је истакао велики значај и вредност верске слободе и рекао да све одговоре треба тражити у отворености.

На стадиону је било неколико хиљада верника и ходочасника из разних делова света, а највише њих из бивших југословенских република.

Свечаности у Нишу присуствовали су председник Томислав Николић, принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, представници српске православне цркве, других верских заједница и дипломатског кора.

Председник Николић се јуче састао са кардиналом Сколом и том приликом истакао да је Србија друштво у коме у миру, равноправно живе припадници многих религија, који су једнаки пред законом као што су једнаки и пред Богом и да то сматрамо својим великим богатством.

http://www.rts.rs

фото: Танјуг
 фото: glassrpske.com 
 
фото: novimagazin
 
 фото: novimagazin
 
 фото: novimagazin
 

 фото: novimagazin

Принцеза Катарина Карађорђевић (Л), престолонаследник Александар Карађорђевић (2Л), председник Србије Томислав Николић (С) и представници београдске Патријаршије на миси у Нишу

 фото: Танјуг
Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 61 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.