header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Срдачно препоручујемо! Штампај Е-пошта
уторак, 10 децембар 2013

 Сајт „Борба за веру“ је увек поздрављао и поздрављаће све вредне појаве у нашој Светосавској Цркви, а нарочито ће се старати да о тим појавама пише кад је у питању аутентично, предањско богословље. Зато смо веома обрадовани књигом нашег теолога, архимандрита др Никодима (Богосављевића), која се бави једном од најзначајнијих тема православне савремености – а то је литургијска реформа, која се, по узору на ватиканску, намеће Цркви од Истока.

Отац Никодим (Богосављевић) је, наиме, објавио своју студију под насловом „О литургијској обнови, препороду и реформама“, у којој се, на изузетан начин, бави кључним темама овог феномена: почев од самих појмова („обнова“, „препород“, „реформа“), преко развоја литургијске реформе на Истоку и Западу и кључних личности које су иза тога стајале, до основних захтева литургијске реформе какви су „повратак раној Цркви“, питање скраћивања и уклањања иконостаса, гласног читања молитава анафоре, тропара Трећег часа у анафори, „осавремењавања“ богослужбеног језика, честог причешћивања итд. Књига је, иако научна, писана јасним и свима разумљивим језиком, и, да је среће као што није, могла би бити уџбеник у нашим богословијама и високим теолошким школама. Да је слободе и правог дијалога у Цркви, она би била повод за један научни скуп, на коме би се, без вика, галаме и претњи административним мерама , могло озбиљно разматрати све оно што је СПЦ довело у смутњу захваљујући реформаторској самовољи маскираној у причу о повратку Светом Игњатију Богоносцу и Оцима.

Наш сарадник, мр Владимир Димитријевић, у наредним данима написаће опширан приказ ове књиге, која се у Београду може наћи у књижари „Чувари“, Браничевска број 1, испод храма Светог Саве.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 10 децембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.