header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Епископ канадски Георгије на "саслушању" код патријарха? Штампај Е-пошта
четвртак, 16 јануар 2014

 По извештавању „Вечерњих новости“, епископ канадски Георгије би требао 23. јануара да се појави на „саслушању“ код патријарха Иринеја. Из овога се може закључити да српски екуменисти, на челу с патријархом, започињу прљаву кампању, по већ виђеном сценарију, против још једног епископа који се не уклапа у њихове планове за дефинитивно разарање СПЦ.

Као и у случају рођеног брата владике Георгија, бившег епископа средњоевропског Константина, једну од кључних улога ће, очито, одиграти лоби попова екумениста и (пре свега) среброљубаца из епархије хајканог епископа. Као што је Јуда продао свог Учитеља, тако ће и поменута врста попова продати свог епископа за „тридесет сребреника“. Њихове изјаве како владика „носи велику одговорност што од 200.000 Срба у тој земљи, њих око 70 одсто, не долази у српске богомоље, а део одлази у секте или се венчава под окриљем других верских заједница“, вређају здрав разум. Колико је њима заиста стало до ове поразне статистике? Који ће православни Србин ово њихово лицемерје примити за искреност? Или, шта је, рецимо, са епархијом екуменисте патријарха Иринеја? Колики проценат Срба у његовој епархији долази у српске богомоље? Колико је Срба у његовој епархији, или епархији владике Иринеја Буловића, или епископа Игњатија, или епископа Григорија, отишло у секте или се венчава под окриљем других верских заједница? Или, ако се почне претресати лични морални кредибилитет епископа новотараца и екумениста, где ће се наћи? Сајт „Борба за веру“ никада се није бавио личним гресима било ког епископа, јер од таквих њихових грехова не зависи спасење повереног им на чување словесног стада Христовог. Материјале о томе ми смо увек одлагали на страну, мада би се, ради подстицања патријарха Иринеја да се, пре него што баци камен на „блудницу ухваћену у прељуби“, најпре присети речи Христових  "који је међу вама без греха нека најпре баци камен на њу" (Јн.8,7) - могао, рецимо, објавити материјал једног недељног листа управо о његовим „непочинствима“. Српска православна јавност никада није убеђена да су та непочинства заиста и наводна, као смо их ми означили, пошто патријарх није издао деманти нити је тужио аутора чланка за клевету.

Несумњиво је да Ватикан неће мировати све док преко своје експозитуре у лику епископа новотараца и екумениста, од којих неки чине дела својствена криптокатолицима, - не уклони и последњег епископа који стоји на путу Светога Саве. Но, по нашем мишљењу, нема лепше поруке прогонитељима правоверја у СПЦ, од оних које је Свети Јован Крститељ упутио фарисејима на реци Јордану: „Родите дакле род достојан покајања... Већ и секира код корена дрвету стоји; свако дакле дрво које не рађа добар род, сече се и у огањ баца” (Мт. 3: 8,9).

+ + +

ЕПИСКОП КАНАДСКИ ГЕОРГИЈЕ НА САСЛУШАЊУ КОД ПАТРИЈАРХА

Епископ канадски Георгије (Ђокић) требало би да у среду из Канаде стигне у Београд, сазнају „Новости“, у свештеничким круговима из епархије а који му нису наклоњени. Они дуже време оптужују владику да „носи велику одговорност што од 200.000 Срба у тој земљи, њих око 70 одсто, не долази у српске богомоље, а део одлази у секте или се венчава под окриљем других верских заједница“.

Владика је, како нам је речено, добио позив од патријарха српског Иринеја за разговор 23. јануара. Прво је, наводно, образложио да не може „јер има суђење у Канади у те дане, али је, ипак, одлучио, пошто се ситуација максимално уозбиљила, да дође и покуша да спасе што се спасти може“.

Владику Георгија из његове епархије конкретно оптужују и видео-материјалом о његовом боравку на Куби, где су он и брат, пензионисани владика Константин, „били на проводу у дане поста“. Забележен је и њихов повратак на аеродрому у Торонту „у друштву жена“. Помиње се и снимак на интернету „како једна монахиња хвата владику за браду и прозива га конкретно за неморал“.

Један од владика, близак Георгију, сматра да ће он остати у Београду, у Патријаршији до мајског заседања Светог архијерејског синода СПЦ. Спомиње се могућност да би он, као и његов брат Константин, могао да буде суспендован и да за канадску епархију буде одређен администратор.

И владика Константин је, преко Епархије зворничко-тузланске, где борави у манастиру Тавни после пензионисања, добио „обимно писмо“ из Патријаршије.

Свештеници из Канаде, који су контактирали с „Новостима“, подсећају да је, и раније, „епископ Георгије био у незавидној позицији, али да је знао вешто да излобира и да се све заврши по оној народној ’тресла се гора родио се миш’“.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:473270-Episkop-kanadski-Georgije-na-saslusanju-kod-patrijarha

Последњи пут ажурирано ( петак, 17 јануар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.