header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Обновљено канонско општење патријаршија Јерусалима и Румуније Штампај Е-пошта
субота, 08 фебруар 2014

 У понедељак 3. фебруара 2014. закључена је и запечаћена Патријаршијска одлука о споразуму и обнови црквене заједнице између Јерусалимске патријаршије и Румунске патријаршије. Општење је прекинуто након што је Румунска патријаршија изградила цркву у Јерихону без одобрења Јерусалимске патријаршије.

Споразум је припремљен током 2013. године на сусретима делегација двије патријаршије у Јерусалиму, уз посредовање Васељенске патријаршије.

Његово блаженство Патријарх јерусалимски Теофил примио је у понедељак делегацију Румунске патријаршије на челу са патријаршијским егзархом, Митрополитом тарговиштанским Нифонтом. Делегација је донијела поменути споразум, којег је у недељу 2. фебруара потписао Његово блаженство Патријарх румунски Данило.

Главне тачке споразума ријешене су договором предстојатеља двије патријаршије, одлуком да „црква и конак у Јерихону неће бити у служби монашког братства или неког другог облика монашке заједнице, већ ће бити ‘Конак за ходочаснике’.

Након што је Патријарх Теофил потписао споразум у присуству румунске делегације и више представника Јерусалимске патријаршије, размијењени су дарови.

Извор: Радио Светигора

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 фебруар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.