header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Јован Зизиулас захвалан папи Фрањи Штампај Е-пошта
субота, 01 март 2014

 Један од водећих „православних“ екумениста и папофила, титуларни (без пастве) митрополит пергамски Јован Зизиулас (Константинопољска Патријаршија), изјавио је да несугласице између Константинопоља и Москве угрожавају процeс екуменистичког дијалога Православне Цркве са Римом.

Митрополит Јован, познати модерниста и копредседавајући Мешовите комисије за богословски дијалог између Православне Цркве и Римокатоличке „цркве“, рекао је у интервјуу за Vatican Insider, а преноси „Седмитца.ру“, да он предвиђа проблеме у вези с наставком поменутог дијалога.

Међу најозбиљнијим проблемима, по мишљењу митрополита, јесте одбијање Руске Православне Цркве да усвоји став о првенству у облику у ком га третира Константинопољска Патријаршија. Овај проблем, по речима Зизиуласа, постаје још израженији због великог утицаја који Московска Патријаршија има у православном свету.

У међувремену, папофил Зизиулас поново је одбацио позицију Московске Патријаршије по којој источно хришћанско предање никада није признавало универзално првенство.

Митрополит је рекао:

„Од самог почетка у црквеној традицији су постојали канони, у којима се говорило следеће: у Цркви никада не бива Првог без Сабора и никада не бива Сабора без Првог. Хармонија између Првог и Сабора је дар Духа Светога. То је била наша еклисиологија од самог почетка.“

Митрополит Јован је сматрао нужним да напомене да такви појмови немају ништа заједничко са световним поимањем демократије и монархије, мада, у ствари, учење о васељенском примату папе над Хришћанском Црквом носи изразито световни карактер: то је нескривена тежња за владањем.

Зизиулас је такође изјавио да је папа Фрањо пружио извесну подршку православним учесницима екуменистичког дијалога, посебно нагласивши да Римокатоличка „црква“ треба да се учи на источном искуству саборности.

Православни су раније папу посматрали као личност која је себе поставила на пиједестал, а папство – као вид црквеног империјализма, - рекао је митрополит Јован. – Папа Фрањо је помогао да се оваква слика развеје.

Као што се може видети, настојање константинопољских патријараха, које је постало изразито уочљиво у току  ХХ века, да у православном свету створе својеврсни источни аналог папства и да претендују на својеврсно првенство - не само части, већ и власти,  - не само да се интензивира, већ врши утицај на карактер православно-римокатоличких односа у тренутној фази.

Фото у наслову: митрополит Јован Зизиулас и папа Фрањо, јун 2013.

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 март 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.