header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Србија изумире: У наредних 60 година нестаће свако пето насеље у Србији Штампај Е-пошта
уторак, 25 март 2014

 Према анализи економисте Мирослава Здравковића, до 2016. године места Мрковица и Јаворје прва ће нестати јер су остала са једним или ниједним становником

До краја овог века нестаће, нажалост, свако пето насеље у Србији и то је оптимистична процена јер је врло могуће да ће се то много брже десити, каже економиста Мирослав Здравковић.

Индустријализација је утицала да већ 1953 године већина села у Србији има мањи број становника него 1948 године, и од тад је у већини мањих средина тај број у сталном паду.

“Сад је дошло до краја, више се ни деца не рађају, млади одлазе у веће градове јер немају могућност да заснују породицу у свом селу” – каже Здравковић.

Према Здравковићевој анализи до 2016. године на удару ће се наћи места Мрковица и Јаворје, која би прва могла да нестану јер су остала са једним или ниједним становником.

До 2021. године могла би да нестану и насеља у Пироту, Сурдулици, Књажевцу и Алексинцу – а то су Басара, Колуница, Алдина Река и Голешница.

Од 2026. до 2031. опасност од нестанка најпре прети местима Рајчевце у Трговишту, Букулорам у Прокупљу и Грапа у Димитровграду, а од 2031. до 2036. чак три места у Белој Паланци – Кременица, Мирановац и Горњи Рињ, као и место Милојковац у Пироту и Корбул у Врањској бањи.

Још 12 насеље нестаће са мапе Србије пет година након тога, попут места Рупље у Црној Трави , Марганце у Врању или места Ображда у Бојнику.

Нису оптимистични ни подаци за период од 2041. до 2046. када је у опасности да нестане чак 30 насеља у нашој земљи, а од 2046. до 2051. још 17 насеља. Само нека од њих су: Лесковица, Причевац, Козило, Доброселица, Мучибаба, Неготинац, Шарбановац, Трн, Тегошница.

До 2056. године још 33 насеља остаће потпуно пуста, без становника, а од 2061. неће више постојати равно 40 места. Нестаће Врапча, Паскачија, Бистрица, Бресник, Шпај, Ржања, Перуника, Мала Браина, Дејановац, Јавор, Ново Село, Јабланица, Каменица и многа друга места широм наше земље.

У периоду од пет година (2066-2071) остаћемо без још 33 насеља, а до 2076. за 32 места.

“Овако лоше прогнозе могу се спречити потпуном променом односа према економији и политици центрирајући демографију као основни проблем друштва и усмеравајући стимулативне мере на жене које рађају и на жене које подижу децу на селу” – закључује Здравковић.

(Србијански глас)

Последњи пут ажурирано ( уторак, 25 март 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.