header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Писмо из Аустралије: Екумениста и новотарац Игњатије Мидић у посети Аустралији Штампај Е-пошта
четвртак, 27 март 2014

 ЗА НАРОД ЗАБРАЊЕНО

У посету Аустралији је стигао, како га домаћин епископ Иринеј најављује, “веома цењени” Г Др Игњатије. Три дана пред његов долазак у цркви у којој је требало да служи прву литургију, локални свештеник Бора (познатији као Загора) је позвао народ да дође на службу, а после тога и на посну вечеру у црквеној сали. Један од ктитора ове цркве, дугогодишњи члан управе и парохијан који је редовно недељом за певницом Госн Тома Бањанин јер причао наоколо да ће да искористи прилику и после вечере упита “веома цењеног” да ли је тачно да он учи ђаке да је душа смртна.

У среду вече је служена Света литургија пређеосвећених дарова, служила су двојица владика, а на служби је било и тридесетак свештеника из целе Аустралије, а који су пристигли на обавезни семинар Г Др веома цењеног Игњатија. После службе народ је заједно са свештеницима ушао у салу намештену за вечеру. Видевши међу народом Тому Бањанина, Загора прилази и објашњава да је вечера само за свештенство, а не и за народ и истерује пристигле парохијане из сале!

Познато је да у своје време приликом посете Броза некој варошици милиција похапси и задржи у затвору док траје посета све оне који су сумњиви да можда на улици узвикну неприкладну паролу.  Очигледно да је Загора добар ђак тих времена па је реаговао баш исто као некад и служба за заштиту народа.

У Аустралији је на скуповима и прославама традиционално веома важно, и до тога се озбиљно држи, ко седи и где за почасним столом. За све је било запрепашћење да су за почасним столом били двојица владика, игуман манастира, заменик владике и кореограф фолклорне групе цркве домаћина! Тај кореограф је само три дана пре тога у време Великог поста водио своју црквену фолклорну групу да игра на забави у просторијама бившег Братства и јединства, а где су се састали, како у позиву стоји “страни пријатељи” чланови организација које су се звале раније “Братство и јединство” И Југословенски клуб “Војводина”. Ову мистерију као кореограф да седне поред “веома цењеног” И осталих још нико није решио, а опет ако је мирјанима било забрањено да дођу међу свештенство откуд он тамо?

Тако је контреверзно прошло већ прво вече са “веома цењеним”, а за кога је о. Загора у цркви рекао да “он није само српски теолог, већ теолог целе васељене!”

Шта ће да се дешава следећих дана док је у посети “веома цењени” Г Др Игњатије остаје да видимо, али како изгледа биће окружен само поповима и са по којим провереним верником да, не дај Боже, неко не постави непромишљена питања. Што би некада рекли “и после Тита Тито”!

Урош Миличић, Мелбурн

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 27 март 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.