header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Писмо из Аустралије: Питања Вере Штампај Е-пошта
уторак, 01 април 2014

 Верко је Србин Православац који живи и дела у Сиднеју, Аустралија. Он редовно иде у Цркву, коју помаже својим трудом и новчано... колико може. Пости и труди се да буде на том уском, трновитом путу који води к спасењу.

 Верка не интересују судски спорови, борбе за превласт и овоземаљску славу, мада га боли то што су се Срби опет поделили и троше велики новац на те судске процесе, а који би се могли употребити на потребније ствари, као што је Српски Православни Колеџ који је започет пре неких двадесетак година, а још није ни једног ђака произвео; њега мучи нешто друго. Ствари се у Српској Православној Цркви у Аустралији мењају муњевитом брзином. Вера је у питању!

Свестан је да је слична ситуација и у отаџбини, али он је верник СПЦ у Аустралији, и питања која му се врте у глави се тичу његове локалне диоцезе. Верко својевољно не може и не жели да да себи одговоре на сва та питања, зато ступа у разговор и тражи савет од свога свештеника Свете.

+ + +

o. Света:

”Немој да мучиш себе питањима која се тичу хијерархије. Шта тебе интересује покојни Метаксаксис и Атинагора, а и садашњи патријарх истамбулски Вартоломеј. Има ко се о томе брине!”

Верољуб:

”Али оче, наш владика Иринеј је представник наше Цркве у Светском Савезу Цркава! Св. Ава Јустин нам каже да је тај екуменистички скуп, свејерес; зато што окупља преко 360 јеретичких верских заједница који воде вајне дијалоге љубави, да уђу у ‘intercommunio’ једни са другима, а и са нама. Праве циркус од богослужења. Пропагирају религиозни синкретизам и дају којекакве изјаве које чак нису хришћанске, а камо ли Православне! А ми, Србска Црква смо органски део тога безакоња; ево сада скоро је био такав скуп у Бусану, у Јужној Кореји, а наш епископ Иринеј је у централном комитету тог ‘совјета нечастивих’. На том скупу су се молили заједно, говорили о свему и свачему, само веру нашу Православну нису исповедали, јер кажу да иду тамо да исповедају веру! Могли су то некада да нам причају и да нас лажу јер онда није било оваквих комуникација као сада што их има, а ни онда нису могли да слажу нашег Светог Аву Јустина – њему је Дух Свети открио да је тај Светски Савез Цркава ђаволска установа”

o. Света:

”Ма шта ти знаш шта је синкретизам! А у осталом, треба наши теолози да иду на такве скупове, јер део смо овога света. Сви ви нисте разумели аву Јустина, он је био за екуменизам - ето владика Атанасије је издао књигу у којој све то лепо пише. У сваком случају ти ниси био тамо, зато ћути и моли се Богу”

Верољуб:

”Молим се Богу оче, али сигурно не колико треба. Потрудићу се. Него оче, сигурно сте знали да се наш владика хвали на сајту Метрополије Аустралије и НЗ да је капелан организације “Fluer De Lis”, а они су… знате и сами шта су! ”

o. Света:

”Немој бити дете. То је добротворна организација која помаже сиромашнима. Ниси ваљда и ти почео да верујеш у те конспирације, да су то темплари, масони и остале небулозе!?”

Верољуб:

”Хмм. Оче, ђакони се клањају нашем владици када кажу ”Христу Богу предајмо” на Светој Литургији! Зар је он Христос!! Каже да је он икона Христа, али оче, и свештеник је та икона када служи! Сви смо ми икона Христа, или сви ми би требали да тежимо ка томе! Оче, па ту поред ђакона је сама икона Христова на иконостасу, са десне стране! На часној Трпези је Агнец Божији, сам Христос присутан – а он захтева од њих да се њему, епископу поклоне и покажу ораром као самом Христу, а Исуса Христа на часној Трпези, који нас чека да се спојимо Причешћем са Њим, па и Његова икона на иконостасу да се прескаче у корист владике! Зар ово није хула? Зар ово учење није римокатоличко оче? Зар папа за себе не каже да је он Христос на земљи, то јест Христов викар, докле наш владика иде и даље, па каже да је он сам Христос?!”

 

О Света:

”Шта да ти кажем. Нисам никада видео тако нешто за све ове године моје службе. Наш епископ је то преузео од владике пожаревачког Игнатија, који је то први увео. Знаш њих двојица се веома добро слажу. Ево владика пожаревачки је овде у Мелбурну. Ово је други пут да га наш епископ доводи овде у далеку Аустралију да исповеда свештенство и да им одржи предавање. Чујем неки су хтели да дође владика банатски Никанор, али епископ Игнатије је велики теолог, предаје догматику на теолошком факултету и доктор је теологије – он ваљда зна, проучавао је све те ствари. Исто тако пријатељ је са једним од најбољих теолога свих времена, метрополитом пергамским Зизјуласом, кога је и проучавао…до танчина. Зато, боље би ти било да ћутиш и да се молиш Богу, јер ако наставиш да ”правиш буну по ђавољем рачуну” он ћете одстранити – иди питај оне у Камбери како су прошли! Ето, више нису чланови Цркве, владика их је њих четристо искључио из општења! Зато брате ћути и моли се, боље ће бити и теби и мени!”

Верољуб:

”Али оче, они скраћују Литургију, читају молитве на глас… Кажу да овај наш поп ветеринар у Вулонгонгу, изгледа ми, наручио иконостас који висином једва долази до струка, са две иконе …”

о. Света:

”Верко, Верко…Пусти то! Ево у нашој Цркви олтар је висок. Но ајмо, сестре су скувале кафу, охладиће се!”

+++

Имена и дијалог сагледан као целина су фиктивни, али узимајући засебно свако питање и сваки одговор - они су део стварности! Стварност, која се одиграва пред нашим очима. Стварност, која саблажњава, збуњује. Стварност, на коју треба адекватно да одговоримо - православно, у духу Светих Отаца. Тешко је, јер проблем је перфидан; ђаво све ове јереси скрива испод вишеслојних истина.

Никодим

На слици у наслову: први слева - епископ аустралијско-новозеландски Иринеј (Добријевић)

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 април 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 77 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.