header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Осврт ђакона Владимира Василика на одлуку Пољске Цркве да се врати Јулијанском календару Штампај Е-пошта
уторак, 01 април 2014

 „Симболично је то што се тај историјски догађај поклопио с присаједињењем Крима Русији. Из личног искуства могу рећи - јер сам  присуствовао заседању у Великом кремаљском дворцу, које је већ ушло у историју – да је на овом догађају почивала велика благодат.

Тога дана смо прослављали Светог Луку Војно-Јасеницког. Верујем да се Свети Лука моли не само за Русију, већ и за цео православни свет. И овај значајан догађај за нашу пољску браћу у Христу, који се само може поздравити, збио се његовим молитвама. Овим кораком Пољска Црква је показала свој духовни карактер. Упркос свим тешкоћама живота у инославној земљи, она је засведочила своју верност Православљу и благословеном Јулијанском календару.

Пољска Црква је засведочила и своју дубоку везу с Русијом и руским Православљем, тим пре што значајан део њених верника себе доживљавају као оне који су повезани са духовним светом Русије. То доприноси васпостављању свесловенског јединства, јер Руси, Украјинци, Белоруси и Срби служе по старом календару. Томе тежи и Бугарска Православна Црква. То је знак свесловенског уједињавања.  

Наравно, Руска Православна Црква мора на будућем Свеправославном Сабору да предложи свим другим Црквама да се врате на стари календар, како бисмо имали јединство у свему, у овом случају - истовремено узношење молитава у дане наших празника, чиме би превазишло тужно наслеђе сумњивог патријарха Мелетија, који је шуровао с обновљенцима, спроводио у живот масонске пројекте, бавио се грабљењем наших канонских територија и одвојио од Русије Пољску и Финску Цркву. Он је оставио у наслеђе јабуку раздора у виду новог календара. Надам се да ће то мучно наслеђе бити пре или касније превазиђено“.

Превод са руског: „Борба за веру“

Извор: "Руска народна линија"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 април 2014 )
 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.