header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: О најновијој чистки на Богословском факултету у Београду Штампај Е-пошта
уторак, 07 октобар 2014

 Како дознајемо из кругова блиских врху СПЦ, дана 24. септембра патријарх Иринеј упутио је писмо Декану Богословског факултета у Београду, у коме наводи да ускраћује благослов за рад на факултету свим епископима, изузев епископу бачком Иринеју и епископу браничевском Игњатију. Сходно Патријарховој одлуци, радни однос на Факултету биће принуђени да прекину епископ западноамерички др Максим Васиљевић, епископ крушевачки др Давид Перовић и митрополит загребачко-љубљански др Порфирије Перић.

Одука је образложена потребом да се епископи у потпуности посвете епархијским обавезама.

Независном посматрачу одлазак ове тројице епископа неће много пасти у очи, пошто због својих "бројних обавеза" (посебно Порфирије у РРА) многи од њих нису ни држали предавања, или би се са студентима виђали с мене па на уштап. О неком њиховом научном доприносу не треба посебно ни говорити (осим делимично Максимовом). Остаје непознаница – зашто су поштеђена ова двојица (такође епископи, са обавезом „потпуног посвећивања епархијским обавезама“), од којих један, иако редовни професор, нема ниједну монографију или чланак у научном часопису, а други је прослављен по неправославним уџбеницима веронауке и трима књижицама у којима прежвакава Зизјуласове јереси, а које се три пута недељно на 12 сати промовишу у сваком селу и засеоку Стига и Хомоља.

Необично је и то што је Патријарх занемарио статус Факултета као Универзитетске установе, тако да ће два доцента и један ванредни професор морати да поднесу захтев за прекид радног односа (или ће им отказ бити уручен), што са становишта универзитетских правила понашања остаје као врло ружно сведочанство о духу који влада на једном од преко 30 факултета у саставу Универзитета у Београду.

Историја се понавља. 2005. године брутално су избачени митрополит Амфилохије (одлуком о пензионисању без права на продужетак ангажмана у складу са Законом), проф. др Димитрије Калезић, епископ Атанасије Ракита и проф. Предраг Миодраг. У међувремену је било још извесних кадровских обрачуна. У сваком случају, правило је – после сваке чистке долазе још гори кадрови, без интелектуалне, професионалне и моралне спремности за рад са студетима теологије и бављење теолошком науком.

Очито је да и новотарска револуција у СПЦ једе своју децу. Убрзано се смењују генерације и гарнитуре новотарских револуционара. Све што можемо рећи - а на основу историја досадашњих револуција - да ће на крају и сам Робеспјер доћи на ред.

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 октобар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.