header image
НАСЛОВНА СТРАНА
РПЦ: Увођење универзалних електронских картица би могло бити обустављено Штампај Е-пошта
среда, 21 јануар 2015

 Процес увођења универзалних електронских картица (УЕК) и електронске личне карте мало је успорен у светлу погоршања односа с низом западних земаља, изјавио је данас у Друштвеној комори Русије шеф одељења Светог синода РПЦ за односе цркве и друштва протојереј Всеволод Чапљин, који у име РПЦ учествује у разматрању те теме с представницима власти.

„Пројекат универзалне електронске картице (обједињује у себи електронски новчаник, банкарску картицу, електронски потпис и картицу за превоз) и електронске личне карте мало је успорен због политичких догађаја у последњих неколико месеци и и последњих годину-годину и по дана.

Појављују се нови разлози за забринутост везани за безбедност државе и друштва, постоји бојазан да наши, како се данас уобичајено зову, партнери могу да користе базе електронских података за своје циљеве, за слабљење Русије, како би се она лишила самосталности, односно независне политике“ - казао је Чапљин.

По његовим речима, у том светлу представници државне власти су „по свему судећи, решили да се замисле да ли нам је потребан тотални систем везан за електронска документа и свобухватне базе података“.

РПЦ инсистира на том да држава задржи принцип добровољности приликом издавања УЕК и нових електронских личних карти грађанима РФ.

Како истичу у Московској патријаршији, многи верници не желе електронска документа, јер сматрају да она чине живот човека максимално провидним, што може бити искоришћено за притисак на грађанина који задире и у његов политички и верски избор.

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 јануар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.