header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ЕПАРХИЈСКЕ НОВОСТИ arrow Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке
Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке Штампај Е-пошта
среда, 04 фебруар 2009

Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке

УСПРАВИМО СЕ!!!

Драга у Христу браћо, свештеници Жичке епархије. Осећамо велику потребу, па и обавезу, да се у овом, за све нас доста тешком времену, обратимо свима и у најкраћем изнесемо неке ставове и догађања у Жичкој епархији што је углавном свима и познато.

Наравно овде нам није за циљ само да износимо оно што се већ зна, већ да идеју, која у тајности провејава извесно време, и реализујемо. А то је да се организујемо и ујединимо у заштиту својих елементарних права.

Сведоци смо свега што се око нас и међу нама дешава.

Епископ жички се понаша као диктатор а не као духовни вођа и Архипастир своме стаду и својој пастви. Свештеници, насупрот, немају баш никаква права, а за сваки свој став или било какву примедбу бивају, или могу бити најстрожије кажњени.

Своју неспособност и недоученост крије бежањем од верника, од реалности и од било каквог суочавања са чињеницама. Заклања се иза власти и штапа, као символа власти и силе која, по Његовом тумачењу и на само њему својствен начин, из тога произилази. Знамо шта Његош о таквима каже: Коме снага лежи у топузу..." Полтронство је увек постојало и биће га, али никада није било тако изражено као сада. Око себе окупља младе момке (углавном су са перчином), полтроне и улизице који су много цењенији и поштованији од многих честитих старина, прота, који су и те како много дали својој Цркви.

Наводно предност имају факултетски образовани свештеници и теолози, иако многи ничим нису показали никакву способност. Но, ни то није мерило награђивања. Та мерила код нашег епископа никоме нису јасна. Честити најчешће страдају, а полтрони, преступници, лопови и владичини миљеници буду награђени. Рад се најмање или уопште не цени нити вреднује. Одлуке које доноси најчешће збуњују и Његове најближе сараднике.

Вероватно из страха да се свештеници материјално не обогате, одузео им је оно што им припада (корвану). Надокнада за огрев је укинута. Црквене станове плаћају свештеници који су их најчешће са својим парохијанима са муком градили, а онима који ништа радили нису црква плаћа становање. Коме ли је још та и таква логика јасна. Провизију на сву робу Црквене Општине плаћају епархији 30%, а на све то позамашну суму за Епархијски разрез, па неке Црквене општине једва преживљавају.

Али зато се у Краљеву гради „ХАЈАТ, испосница за једног хиландарског монаха од бар 5 звездица. Скромност његова нам је иначе позната.

Има ли краја свему овоме, има ли граница, има ли мере?

Какав је то Епископ који на великом делу своје Епархије не може ни да служи.

Епископ - свештеник нема ни изблиза очинско-синовски однос, већ у најмању руку робовласнички.

Да ли је свештенство Епархије Жичке икада доживело веће понижење?!

Ово у најкраћем треба да буде само иницијална каписла за даље. Знамо да многи имају разних података и докумената у вези са овим што ћемо убудуће објављивати.

Организујмо се, ујединимо се! Велика смо већина. Мало је оних који су под ноге ставили и образ и морал, полтрона и улизица, који исто и много боље све ово знају.

Организујмо протесте, побунимо се, јер смо у праву. Подигнимо главу! Дођимо сви ако треба испред Епископије и изнесимо своје ставове, заштитимо своја најосновнија људска и свештеничка права.

            
             Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке
Последњи пут ажурирано ( среда, 04 фебруар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Јерес:

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)

Осуђивање

Макар ти и својим очима видео грешећега, и тада не осуђују јер се често и очи обмањују. (Св. Јован Лествичник)

Нема мањег греха од осуде, али нема ни опаснијег. (Св. Теофан Затворник)

Туђи греси

Не гледај на туђе грехе, него посматрај своје зло. (Св. Димитрије Ростовски)

Реч

Људска реч може бити оштра као мач и тада она рањава и убија, а може бити блага као јелеј и тада је она попут мелема који лечи. (Св. Филарет Московски)

Истински пост

Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела. (Св. Василије Велики)

Крај живота

Крај живота има исту такву снагу за позваног у будући живот као и крај света. (Св. Хризостом)

Деловање Божије

Колико су недокучиве снага и моћ Божија, толико је недокучиво и деловање Његово. (Св. Антоније Велики)

Самољубље

Корен свих грехова је САМОЉУБЉЕ. (Св. Теофан Затворник)

Лукавство

Нема лукавства на земљи ни у паклу које може надмудрити вечну Небеску Мудрост. На многим мегданима Она изгледа тучена, у очима оних који мисли да је битка окончана. Али, Она надалеко гледа, и види у даљини дан Своје Победе. (Св. Николај Жички)

Ум

Држи ум свој у аду и не очајавај! (Преп. старац Силуан)

Смирење

Смирење је скраћено спасење. (Ава Варсонуфије)

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.