header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ЕПАРХИЈСКЕ НОВОСТИ arrow Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке
Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке Штампај Е-пошта
среда, 04 фебруар 2009

Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке

УСПРАВИМО СЕ!!!

Драга у Христу браћо, свештеници Жичке епархије. Осећамо велику потребу, па и обавезу, да се у овом, за све нас доста тешком времену, обратимо свима и у најкраћем изнесемо неке ставове и догађања у Жичкој епархији што је углавном свима и познато.

Наравно овде нам није за циљ само да износимо оно што се већ зна, већ да идеју, која у тајности провејава извесно време, и реализујемо. А то је да се организујемо и ујединимо у заштиту својих елементарних права.

Сведоци смо свега што се око нас и међу нама дешава.

Епископ жички се понаша као диктатор а не као духовни вођа и Архипастир своме стаду и својој пастви. Свештеници, насупрот, немају баш никаква права, а за сваки свој став или било какву примедбу бивају, или могу бити најстрожије кажњени.

Своју неспособност и недоученост крије бежањем од верника, од реалности и од било каквог суочавања са чињеницама. Заклања се иза власти и штапа, као символа власти и силе која, по Његовом тумачењу и на само њему својствен начин, из тога произилази. Знамо шта Његош о таквима каже: Коме снага лежи у топузу..." Полтронство је увек постојало и биће га, али никада није било тако изражено као сада. Око себе окупља младе момке (углавном су са перчином), полтроне и улизице који су много цењенији и поштованији од многих честитих старина, прота, који су и те како много дали својој Цркви.

Наводно предност имају факултетски образовани свештеници и теолози, иако многи ничим нису показали никакву способност. Но, ни то није мерило награђивања. Та мерила код нашег епископа никоме нису јасна. Честити најчешће страдају, а полтрони, преступници, лопови и владичини миљеници буду награђени. Рад се најмање или уопште не цени нити вреднује. Одлуке које доноси најчешће збуњују и Његове најближе сараднике.

Вероватно из страха да се свештеници материјално не обогате, одузео им је оно што им припада (корвану). Надокнада за огрев је укинута. Црквене станове плаћају свештеници који су их најчешће са својим парохијанима са муком градили, а онима који ништа радили нису црква плаћа становање. Коме ли је још та и таква логика јасна. Провизију на сву робу Црквене Општине плаћају епархији 30%, а на све то позамашну суму за Епархијски разрез, па неке Црквене општине једва преживљавају.

Али зато се у Краљеву гради „ХАЈАТ, испосница за једног хиландарског монаха од бар 5 звездица. Скромност његова нам је иначе позната.

Има ли краја свему овоме, има ли граница, има ли мере?

Какав је то Епископ који на великом делу своје Епархије не може ни да служи.

Епископ - свештеник нема ни изблиза очинско-синовски однос, већ у најмању руку робовласнички.

Да ли је свештенство Епархије Жичке икада доживело веће понижење?!

Ово у најкраћем треба да буде само иницијална каписла за даље. Знамо да многи имају разних података и докумената у вези са овим што ћемо убудуће објављивати.

Организујмо се, ујединимо се! Велика смо већина. Мало је оних који су под ноге ставили и образ и морал, полтрона и улизица, који исто и много боље све ово знају.

Организујмо протесте, побунимо се, јер смо у праву. Подигнимо главу! Дођимо сви ако треба испред Епископије и изнесимо своје ставове, заштитимо своја најосновнија људска и свештеничка права.

            
             Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке
Последњи пут ажурирано ( среда, 04 фебруар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Сиромаштво

Није за осуду бити сиромах, већ немати храбрости у подношењу беде. (Св. Василије Велики)

Корист

Корисно ћемо ми за себе наћи тада, када будемо тражили корист за ближњег. (Св. Јован Златоусти)

Жртва усрећује

Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели. Жртва, а не поседовање нас усрећује. (Св. Климент Александријски)

Убоги и богати

Није убог онај који нема ништа, него онај који много жели; исто није тако богат онај који много има, него онај који ништа не треба. (Св. Јован Златоусти)

Људско срце

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом.

Са грехом унутар себе и лажама (преварама) око себе, верник је још више убеђен у држање Божијих заповести, јер у њима он налази подршку против његових сопствених грехова и одмор од напада злих људи. (Св. Теофан Затворник)

Божури и трње

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

Мала сагрешенија

Ђаво нам приказује мале грехове као неважне, јер нас иначе он не би могао наводити у већа сагрешења. (Св. Марко Подвижник)

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Огањ

Ми сви једнако примамо благослов од Бога. Међутим, неки од нас примивши од Бога Огањ (то јест Његову реч) постају меки као пчелињи восак, док неки попут глине постају тврди као камен. (Св. Петар Дамаскин)

Опроштај

Чак и ако ти сви духовни оци, патријарси, архијереји и сви људи опросте, још увек ти није опроштено док се не покајеш на делу. (Св. Козма Етолски)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.