header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ЕПАРХИЈСКЕ НОВОСТИ arrow Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке
Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке Штампај Е-пошта
среда, 04 фебруар 2009

Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке

УСПРАВИМО СЕ!!!

Драга у Христу браћо, свештеници Жичке епархије. Осећамо велику потребу, па и обавезу, да се у овом, за све нас доста тешком времену, обратимо свима и у најкраћем изнесемо неке ставове и догађања у Жичкој епархији што је углавном свима и познато.

Наравно овде нам није за циљ само да износимо оно што се већ зна, већ да идеју, која у тајности провејава извесно време, и реализујемо. А то је да се организујемо и ујединимо у заштиту својих елементарних права.

Сведоци смо свега што се око нас и међу нама дешава.

Епископ жички се понаша као диктатор а не као духовни вођа и Архипастир своме стаду и својој пастви. Свештеници, насупрот, немају баш никаква права, а за сваки свој став или било какву примедбу бивају, или могу бити најстрожије кажњени.

Своју неспособност и недоученост крије бежањем од верника, од реалности и од било каквог суочавања са чињеницама. Заклања се иза власти и штапа, као символа власти и силе која, по Његовом тумачењу и на само њему својствен начин, из тога произилази. Знамо шта Његош о таквима каже: Коме снага лежи у топузу..." Полтронство је увек постојало и биће га, али никада није било тако изражено као сада. Око себе окупља младе момке (углавном су са перчином), полтроне и улизице који су много цењенији и поштованији од многих честитих старина, прота, који су и те како много дали својој Цркви.

Наводно предност имају факултетски образовани свештеници и теолози, иако многи ничим нису показали никакву способност. Но, ни то није мерило награђивања. Та мерила код нашег епископа никоме нису јасна. Честити најчешће страдају, а полтрони, преступници, лопови и владичини миљеници буду награђени. Рад се најмање или уопште не цени нити вреднује. Одлуке које доноси најчешће збуњују и Његове најближе сараднике.

Вероватно из страха да се свештеници материјално не обогате, одузео им је оно што им припада (корвану). Надокнада за огрев је укинута. Црквене станове плаћају свештеници који су их најчешће са својим парохијанима са муком градили, а онима који ништа радили нису црква плаћа становање. Коме ли је још та и таква логика јасна. Провизију на сву робу Црквене Општине плаћају епархији 30%, а на све то позамашну суму за Епархијски разрез, па неке Црквене општине једва преживљавају.

Али зато се у Краљеву гради „ХАЈАТ, испосница за једног хиландарског монаха од бар 5 звездица. Скромност његова нам је иначе позната.

Има ли краја свему овоме, има ли граница, има ли мере?

Какав је то Епископ који на великом делу своје Епархије не може ни да служи.

Епископ - свештеник нема ни изблиза очинско-синовски однос, већ у најмању руку робовласнички.

Да ли је свештенство Епархије Жичке икада доживело веће понижење?!

Ово у најкраћем треба да буде само иницијална каписла за даље. Знамо да многи имају разних података и докумената у вези са овим што ћемо убудуће објављивати.

Организујмо се, ујединимо се! Велика смо већина. Мало је оних који су под ноге ставили и образ и морал, полтрона и улизица, који исто и много боље све ово знају.

Организујмо протесте, побунимо се, јер смо у праву. Подигнимо главу! Дођимо сви ако треба испред Епископије и изнесимо своје ставове, заштитимо своја најосновнија људска и свештеничка права.

            
             Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке
Последњи пут ажурирано ( среда, 04 фебруар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.