header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ЕПАРХИЈСКЕ НОВОСТИ arrow Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке
Иницијат. одбор за удруживање свешт. Епархије жичке Штампај Е-пошта
среда, 04 фебруар 2009

Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке

УСПРАВИМО СЕ!!!

Драга у Христу браћо, свештеници Жичке епархије. Осећамо велику потребу, па и обавезу, да се у овом, за све нас доста тешком времену, обратимо свима и у најкраћем изнесемо неке ставове и догађања у Жичкој епархији што је углавном свима и познато.

Наравно овде нам није за циљ само да износимо оно што се већ зна, већ да идеју, која у тајности провејава извесно време, и реализујемо. А то је да се организујемо и ујединимо у заштиту својих елементарних права.

Сведоци смо свега што се око нас и међу нама дешава.

Епископ жички се понаша као диктатор а не као духовни вођа и Архипастир своме стаду и својој пастви. Свештеници, насупрот, немају баш никаква права, а за сваки свој став или било какву примедбу бивају, или могу бити најстрожије кажњени.

Своју неспособност и недоученост крије бежањем од верника, од реалности и од било каквог суочавања са чињеницама. Заклања се иза власти и штапа, као символа власти и силе која, по Његовом тумачењу и на само њему својствен начин, из тога произилази. Знамо шта Његош о таквима каже: Коме снага лежи у топузу..." Полтронство је увек постојало и биће га, али никада није било тако изражено као сада. Око себе окупља младе момке (углавном су са перчином), полтроне и улизице који су много цењенији и поштованији од многих честитих старина, прота, који су и те како много дали својој Цркви.

Наводно предност имају факултетски образовани свештеници и теолози, иако многи ничим нису показали никакву способност. Но, ни то није мерило награђивања. Та мерила код нашег епископа никоме нису јасна. Честити најчешће страдају, а полтрони, преступници, лопови и владичини миљеници буду награђени. Рад се најмање или уопште не цени нити вреднује. Одлуке које доноси најчешће збуњују и Његове најближе сараднике.

Вероватно из страха да се свештеници материјално не обогате, одузео им је оно што им припада (корвану). Надокнада за огрев је укинута. Црквене станове плаћају свештеници који су их најчешће са својим парохијанима са муком градили, а онима који ништа радили нису црква плаћа становање. Коме ли је још та и таква логика јасна. Провизију на сву робу Црквене Општине плаћају епархији 30%, а на све то позамашну суму за Епархијски разрез, па неке Црквене општине једва преживљавају.

Али зато се у Краљеву гради „ХАЈАТ, испосница за једног хиландарског монаха од бар 5 звездица. Скромност његова нам је иначе позната.

Има ли краја свему овоме, има ли граница, има ли мере?

Какав је то Епископ који на великом делу своје Епархије не може ни да служи.

Епископ - свештеник нема ни изблиза очинско-синовски однос, већ у најмању руку робовласнички.

Да ли је свештенство Епархије Жичке икада доживело веће понижење?!

Ово у најкраћем треба да буде само иницијална каписла за даље. Знамо да многи имају разних података и докумената у вези са овим што ћемо убудуће објављивати.

Организујмо се, ујединимо се! Велика смо већина. Мало је оних који су под ноге ставили и образ и морал, полтрона и улизица, који исто и много боље све ово знају.

Организујмо протесте, побунимо се, јер смо у праву. Подигнимо главу! Дођимо сви ако треба испред Епископије и изнесимо своје ставове, заштитимо своја најосновнија људска и свештеничка права.

            
             Иницијативни одбор за удруживање свештенства Епархије жичке
Последњи пут ажурирано ( среда, 04 фебруар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 63 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Грех је окултна појава, то је изазов Богу, у име илузорне слободе, то је жеља човека да оскврни и уништи образ Божији у својој души. Грех је бесмислен и безобразан, али је он привлачан управо својом бестидношћу. Зашто се таквим захтевом траже најциничније књиге и развратне слике? Управо зато што су они сазвучни страстима и сликама, које се крију у дубинама људске подсвести.

Људи на екрану са великим интересом гледају на слике насиља и ругања над људским телом, као да су хипнотисани том мрачном фантазмагоријом. У сатанистичким сектама садизам и разврат се јављају ритуалима ноћних оргија. Сада хоће да претворе сабат вештица у очаравајући спектакл.

Свети говоре да спасење почиње са виђењем својих грехова. Прво дејство благодати јесте зрак, који је усмерен у дубину душе, у коме човек види себе, покривеног крастама греха, као прокажени са чировима. Пред њим се откривају страсти, као чудовиште које обитава у срцу. Ако се душа не бори са грехом, и покорава му се, онда она сама постаје демоноподобна и демоно-образна. Угризи савести нам говоре о томе, али се само после смрти открива сав демонизам греха, и душа задрхти од ужаса, што остаје у вечности са грехом, као са неизбрисивим печатом одбацивања.

Из утробе земног живота, душа се рађа у вечност, или са ликом Христа, или са ликом сатане; а после васкрсења из мртвих, не само душа, већ и тело, примају образ онога, чему је човек служио. У томе је тајна раја и пакла, вечног блаженства и вечних мука.

Грех има своје апологете; са сваким веком њихов број се увећава, а са сваком деценијом њихов карактер постаје све наглијим и циничнијим.

Савремени оригенисти сачињавају нове теорије да би успокојили грешника. Приклањајући се његовом узглављу, они му, као Шехерезада Ал Рашиду, говоре бајке, само не из „Хиљаду и једне ноћи“, већ из Оригеновог и Карпократовог предања. Њихов главни догмат - коначно свеспасење.

Али Господ је на земљу донео не мир са грехом и сатаном, већ огњени мач благодати, који ће заувек да раздели добро и зло. Оптичка варка ће се завршити и наступиће горко буђење.

Архимандрит Рафаил Карелин


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.