header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Објављена јединствена фотографија старца Тихона, духовног учитеља преподобног Пајсија Светогорца Штампај Е-пошта
четвртак, 19 фебруар 2015

        На фотографији која се појавила у грчким медијима види се старац Тихон (Голенков), који је фотографисан у провом плану како прима монахе из братства Јосафита у келији Воздвижења Крста Господњег, саопштава AgionOros.ru.

На фотографији ученик старца Тихона, преподобни Пајсије може се видјети у позадини (он захвата воду воду из бурета да би послужио госте).

Руски светогорски старац јеросхимонах Тихон (Голенков, 1884–1968) – атонски подвижник и духовник, наставник преподобног Пајсија Светогорца (Езнепидиса, 1924-1994) рођен је 1884 г. у Русији, у селу Нова Михајловка (подручје савремене Волгоградске области). Са двадесет и четири године стигао је на Свету Гору, и шездесет година ту провео у непрестаном подвигу молитве и покајања. За све православце он је био примјер правог хришћанина и монаха, који је стекао Дух Божији и овјенчао се «вијенцем нетрулежним» још за живота.

У књизи «Светогорски оци и светогорске приче», у издању Издавачке куће «Света Гора», из зборника «Дјела», старац Пајсије Светогорац оставио је подробне успомене на њега.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 фебруар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.