header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменизам по кардиналу Коху Штампај Е-пошта
недеља, 22 фебруар 2015

 Кардинал Курт Кох, председник папског Савета за унапређење хришћанског јединства, у интервјуу листу „Осерваторе Романо“, говорио је о приоритетима и проблемима екуменистичких активности „свете столице“. Он је истакао да Римокатоличка „црква“ наставља да води дијалог у 15 праваца, чији је циљ васпостављање јединства са свим црквама и црквеним заједницама.

Кардинал Кох је појаснио да постоји екуменизам истине и екуменизам љубави: први је садржан у решавању богословских питања, како би се дошло до консензуса у богословским питањима; други је – братски дијалог, засниван на милосрђу и општењу у разним областима црквеног живота. То је основа читаве екуменистичке делатности. Без екуменизма љубави немогуће је водити дијалог о истини, сматра главни папин екумениста.

Паписта је додао да у последње време један од главним проблема екуменистичког покрета представља одсуство сагласја око питања самог циља тог покрета.

Но, Ако између православних и римокатолика нема истинског заједничког поимања тајне Свете Тројице, ако између нас и римокатолика нема истинског јединственог поимања Богочовека Исуса Христа и Његове Свете Цркве, чија је Он Глава, о каквом се јединству онда може говорити?

Са кардиналом, који машта о јединству православних хришћана са јеретицима, што римокатолици јесу, могуће је, наравно, саосећати, и предложити му једино могући рецепт за јединство – враћање Вери апостолској, Вери отачкој, Вери православној, заснованој на Седам Васељенских Сабора и истинитом учењу о Цркви. Враћање истинској еклисиологији, по којој је папа био само први међу једнакима и није био непогрешив у свом суду, јер је непогрешива само Васељенска Црква, тачније, - Њена Глава – Господ наш Исус Христос. Само на тој основи могуће је да се римокатолици, отпали од Цркве, врате истинском јединству, које се, слава Богу, чува у Православној Цркви.

По материјалу са „ruskalendar.ru

Последњи пут ажурирано ( недеља, 22 фебруар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.