header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Многаја љета светоотачки храбром митрополиту гортинском Јеремији! Штампај Е-пошта
уторак, 03 март 2015

 Сукоб митрополита гортинског Јеремије с високим грчким званичницима разматран на Синоду ГПЦ

Поглавар Грчке Православне Цркве архиепископ атински Јероним размотрио је у телефонском разговору с председником грчког парламента Зои Констанстопоулоу случај који се догодио у саборној цркви гортинске епархије у граду Мегалуполи.

Архиепископ је овај догађај ставио на дневни ред Светог Синода Грчке Православне Цркве, који је заседао у понедељак 2. марта 2015. године.

Са своје стране, митрополит Јеремија је изразио жаљење због поступка поглавара Грчке Цркве архиепископа Јеронима: „Његово Блаженство, из неког разлога, није позвао мене да би се информисао о детаљима оног што се догодило, већ председника парламента.“

Митрополит гортински Јеремија издао је званично саопштење о догађају:

 „Још једанпут хоћу да кажем да нисам изменио своју позицију. Благодарим Господу и Владичици Богородици што су ми дали снаге да власт имајућим кажем истину... Рекао сам им да је неопходно да долазе у цркву сваке недеље, како би дали добар пример нашем благочестивом народу...

На питање „да ли желим да високи званичници поново дођу у нашу епархији“, - ја ћу одговорити потврдно. Шта више, с радошћу ћу организовати пријем у њихову част. Но, за трпезом ћу говорити само о Богу, о томе да само живот са Богом има смисао и сврху. Удаљен од Бога и без Бога живот је бљутав и тежак.  Само са Богом можемо постићи успех.

...Ја не одступан и не одричем се свог става и својих речи. Сви клирици (а пре свега архијереји), дужни су да сведоче Православље пред свима, укључујући и властодржце. Говорити им да се исповедају и долазе у цркву, да би имали благослов Божији у свом важном раду.

Неки од властодржаца (подвлачим – неки) се односе према нама непримерено. Они не знају како да пољубе руку свештенику или владики, не умеју да се понашају у њиховом присуству. Пред епископом, архијерејем Христовим, они седе са прекрштеним ногама и чак питају за пепељару. Најнепобожнији људи!“

По материјалу са „agionoros.ru“

 

Кратак осврт Уредништва:

Верујемо да су наши цењени посетиоци, док су читали горњу вест, правили поређење између светоотачки храброг исповедања вере грчког митрополита Јеремије пред земаљским моћницима и слугерањског односа екуменистичког врха СПЦ пред домаћим властодржцима, чак и у случајевима када је неопходно оштро разобличити и запретити изопштавањем из Цркве појединцима из власти  (на пример, поводом одобравања и организовања параде содомита). Но, хвала Богу, архијереја попут митрополита Јеремије биће у Православној Цркви до Другог Доласка Христовог, јер Бог, по речима Светог Јована Крститеља, и од камења може начинити децу Аврамову (ср. Мт. 3,9). Многаја љета митрополиту Јеремији!

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 март 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 73 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.