header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Синодска комисија испоставила рачун владики Филарету: 3 хиљаде евра за два "радна" дана Штампај Е-пошта
субота, 14 март 2015

 Поштована редакцијо,

Редовно Вас пратим и не могу да верујем шта се све дешава у СПЦ. Сведоци смо ових дана шта се дешава са владиком Филаретом, то је страшно, мада пред нама је и случај са владиком Георгијем. Али после владике Георгија доће и владика банатски Никанор, па Јефрем бањалучки итд, па све до Доситеја британског.

Волио бих да истина и правда победе, у овом случају, ал' даће Господ да тако и буде.

Као што рекох, читам Ваше текстове, са њима сам веома задовољан, и не могу да верујем шта се све дешава. Имате добре и поштене сараднике и све је истина што пишете. А кад је истина у питање и ја ћу истину поделити са Вама. Верујте, често ми дође мисао да ли наш патријарх и поједине владике верују у Бога? Да ли верују у Светога Саву, у Светог кнеза Лазара??? То је питање које им треба поставити. Али да се вратимо на ову нашу свакодневницу.

Сведоци смо ових дана шта се дешавало у Епархији милешевској. Кажу била нека синодска комисија, послао их патријарх Иринеј. Дошли да испитају "прљаве радње" у Епархији милешевској. Оно што је жалосно, да комисију сачињавају владика Теодосије и владика Хризостом и поп Џомбић. Сва тројица позната јавности по проблемима. Били два дана и на крају сачинили записник и рачун од 3000 евра. Од толико манастира и манастирских конака, синодска комисија на челу са Хризостомом и Теодосијем отишла на Златибор у приватни хотел (нећу да спомињемо име хотела због рекламе), ту су ноћили и обедовали.  Скромно и у духу "православља". Али Богу хвала и Светом Сави да им епископ Филарет није платио. На крају своје мисије, на одласку, владика Филарет као прави домаћин им је припремио поклоне и икони Белог анђела, али наши архијереји нису хтели да узму, због беса што им нису исплаћене дневнице. Кажем опет скромно, и монашки.

 Еп. Теодосије Шибалић - срдачно руковање са српским крвником Хашимом Тачијем 

Сви знам како је владика Теодосије дошао на трон епархије рашко-призренске? Мучки и кукавички, уз помоћ лажи, клевете, а и силе отерао је нашег владику Артемија са Косова и Метохије, из нашег Призрена. Али како је дошао владика Хризостом на трон епархије зворничко-тузланске,  да ли то знате, е то ћу вам сада рећи. Сведоци смо пензионисања владика Василије, о томе нећу говорити, али ћу Вам рећи како је  на трон епархије зворничко-тузланске дошао владика Хризостом. Хризостом је дошао под наредбом ОХР и високог представника у БиХ г. Валентина Инцка. Господин Инцко је наредио српском патријарху да на место епископа Василија може доћи само Хризостом из Босанског Петровца, и нико више. И тако је и било, долази Хризостом у равну Семберију и почиње са прогоном и тортуром свештеника и монаха који су одлазили и одлазе и имали имају контакт са владиком Василијом. Само за неколико месеци владика Хризостом је добио неколико молби за канонски отпуст, али ни један није дао. Услов за канонски је 5000 евра.

Еп. Хризостом Јеврић  - на уноснију епархију по наредби високог представника у БиХ Валентина Инцка

Оно што је интересанто јесте и то, да су се ових дана у Бијељини, у епископији, одвијала  жестока свађа између владике Хризостома и синђела Георгија, намесника манастира Св. Василија Острошког у Бијељини. После свађе, отац Георгије је затражио канонски отпуст, али Хризостом није хтео ни да чује. Е када је отац Георгије показао зубе епископи Хризостому и запретио патријархом и новинарима, онда је Хризостом попустио. Отац Георгије је тренутно кући и добио је пријем у Епархију горњокарловачку код епископа Герасима у Хрватској. Занимљивој је и то, да је Хризостом владики Атанасију оставио 1001 проблем у Епархији бихаћко-петровачкој, почев од финансијских до техничких проблема. А патријарх Иринеј на устоличењу владике Атанасија у Босанском Петровцу, јавно пред народом и у храму Божијем каже, да је епископ Хризостом оставио чисту и уредну епархију свом наследнику епископу Атанасију. Чак га је и похвало. Похвала за лаж! Похвала за срамоту! Али сада је љубав између владике Хризостома и владике Теодосија у цвету. До када ће то трајати, видећемо, јер Хризостом није ни са једним архијерејем у братској љубави. Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске је уплатио новац на рачун Епархије рашког призренске за помоћ угрошеном народу КиМ; видећемо да ли ће тај новац бити утрошен у хуманитарне сврхе.

Толико од мене. Будите ми здрави!

Р.Ј.

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 март 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.