header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протођакон Стефан Икономовски: Стојим са Владиком својим Георгијем канадским под Крстом Његовим Штампај Е-пошта
субота, 02 мај 2015

 Подсећање: Три године од прве канонске посете Патријарха српског Иринеја Епископу Георгију и Епархији канадској током Пасхалног периода 2012 године (Источник бр. 84 год. 25, јули 2012)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Прелиставао сам „Источник” бр. 84 који описује посету Патријарха Иринеја Епископу Георгију и Епархији канадској током Пасхалног периода 2012 и дошао сам до закључка да би можда било сврсисходно да сви учесници предстојећег СА Сабора СПЦ поново добију један примерак. У њему се врло јасно види ко служи Богу а ко мења Веру за вечеру.

Иако је цео број 84 „Источника” од прве до последње странице испреплетен фотографијама и прилозима у вези прве канонске посете Патријарха Иринеја Епархији канадској, иста је сажето описана у рубрици „Актуелно“ стр. 16-19. Повод за Патријархов долазак у Канаду били су прослава 25 година епархијске издавачке куће „Источник” и освећење фресака којим се обележило 10 година постојања највеће српске богомоље у овој земљи, храма Сабора Срба Светитеља у Мисисаги, западном делу Торонта.

Преузми Источник бр. 84

(https://drive.google.com/file/d/0B-palDrNKRxvRTZ3Y1VKNllOM2c/view?usp=sharing)

На речима и делима упоредно се може увидети небо-земна разлика између канонске посете Патријарха Иринеја који је у Епархију канадску ушао на врата као Домаћин Домаћима—Епископу канадском Георгију, Епархијском савету, свештенству, монаштву и свима вернима—и недавне великопосне (не)канонске посете чланова Комисије Светога Синода који су у Епархију канадску ушли кроз прозор као лопов лоповима—онима који су изгубили све судске процесе против Цркве у лику Епархије канадске, сажетим у пресуди Вишег Суда Онтарија (такође објављеној у овом истом броју 84 Источника, стр. 31) и неколицини свештеника који су погазили своје свештеничке заклетве и из „неких тајних“ разлога променили се током задње 3 године (или тачније тек неколико протеклих месеци од прославе 30. годишњице устоличења првог епископа СПЦ у Канади октобра месеца 2014) и устали против свог Архијереја...?!.

1.       Бројност, благољепије и пуноћа богослужења по типику, у саслуживању Патријарха српског са Његовим Домаћином Епископом канадским, и православним епископима у Канади

2.       Радост, светлост, милина, проста срдачност, отвореност и свеправославна саборност у сусретима Патријарха српског са Његовим Домаћином Епископом канадским, Епархијом канадском, и православним епископима, представницима државних власти, и православним дипломатским кором у Канади-Онтарију

3.       Престој Патријарха српског у Епископској резиденцији и једином српском православном манастиру у Канади – манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону

4.       Богомустројени светоотачки поредак, јединство Вере и заједница Светога Духа у Цркви

и насупрот њима

1.       Потпуно одсуство заједничких богослужења са члановима Комисије (незнам-о да ли су они сами игде и са киме и са чијим благословом евентуално богослужили) током по типику Цркве богослужењима пребогатом Великим и Часним Постом

2.       Завереничка нетранспарентност, скривање и/или недостатак оптужби на рачун Епископа и Епархије канадске. Затворени и тајни сусрети са појединцима који се противе Епископу, Епархији канадској и Црквеном поретку. Медијска атмосфера линча у Србији и на Интернету (уз хакерско обарање званичног Епархијског Интернет сајта) која нас је подсетила на године бомбардовања и сатанизовања Срба и тако можда и нехотице открила праве наручиоце богопротивног и подлог покушаја „свргавања“ Епископа канадског

3.       Туристички боравак и престој чланова Комисије у световном хотелу. Недолично црквеном чину и угледу измотавање са канадским властима приликом добијања неадекватне визе и скривање стварног разлога посете

4.       Рушење светоотачког поредка и изазивање раздора са потенцијално несагледивим последицама у Цркви

Уз насловну страну „Источника“ бр. 84 од 2012 г. пише:

...За памћење, као даљи путоказ Србима у овом делу света, остају Патријархове речи изговорене у храмовима Онтарија:

“По плодовима вашим познаће вас. Ви сте, овде, далеко од свог корена, успели најбоље својим делима да посведочите да сте достојни својих предака. Оне цркве тамо, у Отаџбини, пренели сте овде, и учврстили се у вери отаца својих.“

“Владику вашег Георгија, Црква је послала овде. Радује ме, као што радује целу нашу Цркву, што је све што је овде рађено урађено на најбољи начин да се сачува име наше. Тај велики подвиг и прегелаштво поднео је Владика Георгије, коме се у име целе Цркве наше захваљујемо на свему што је учинио до сада и желимо да у том смислу и даље настави.”

“Ово ваше расејање у исто време је и послање којим сведочите своју веру. Врло често се то заборављало и туђем свету смо показивали лице које није достојно ни незнабожаца а камоли хришћана. У ово мало дана уверио сам се да сте ви чврсти у вери и јединствени, окупљени око своје Цркве. Молим вас да наставите тим путем јединства, а то ћете постићи само ако стојите и даље уз своје свештенство и уз свог Епископа са којим сте толико тога постигли. Само тако остаћете своји у овој благословеној земљи.”

Додатак:

Тадашњи главни и одговорни уредник Источника прота Љубомир Рајић назвао је своје Слово Уредника на стр. 3 „Лекција из поштовања“. Између осталог он пише следеће:

„...Тих априлских дана, управо по доласку Патријарховом, стигла је и пресуда Врховног суда, по предмету тужбе из Хамилтона. Судски процес је трајао скоро шест година, а повод је био пензионисање хамилтонског свештеника, оца Стеве Стојсављевића.

Нажалост, појединци из Хамилтона нису на најбољи начин схватили суштину Цркве, нити како је она организована. Нису разумјели да је Православна црква јерархијска, па су пренебрегли своју заклетву и машили се световних, демократских принципа, с намјером да их примијене у Цркви. Неколико година је било потребно да се све припреми, да се претресе Статут Епархије и локална правила ЦШО из Хамилтона, да адвокати заврше свој дио, да би овај несрећни случај дошао пред суд. Нагађао се исход, шириле се гласине, пљувало се по свештенству, пријетило... Али суд је суд. Задивљујуће је међутим, како је судија, Високочасни Р. Б. Рид, водио овај спор. Пресуда је преведена на српски језик, и налази се пред вама. Док будете читали, обратите пажњу на опрезност са којом је судија успио да издвоји и посматра онај дио којим грађански суд једино хоће да се бави –материјално пословање, а да при томе не улази у религијске појединости и унутрашње устројство цркве.

Потрудимо се, након свега, да поштујемо нашу Цркву како је поштују Канађани.

 Епилог:

Дакле, у ове дане Васкршње радости сматрам да би могли да подсетимо и проту Љубомира и неке од помрачених умова и отврднулих срдаца на минуле догађаје и њихову улогу приликом истих објављујући ово Подсећање, са циљем да им се помогне да принесу плодове достојне покајања и уз Божију помоћ победе своје демоне, еда би се загрлили прожети љубављу и у Црквеном јединству.

Ја Протођакон Стефан стојим са Владиком својим Георгијем канадским под Крстом Његовим као Свети Јован под Крстом Господњим у очекивању да после Распећа Владике мог Георгија будем и сведок Његовог Васкрсења на трону Епархије канадске! Амин, Боже дај!

Духовни снег приликом „рада“ Комисије у нашој Епархији омогућио је "да свака зверка покаже свој траг". Притом, они који су намислили да "сахране" нашег правоверног Владику Георгија постидеће се, јер нама светлост из Гроба засија! Амин, Боже дај!

Возљубљени оци, браћо и сестре у Христу Васкрсломе, дозволите и мени немуштоме да у тренутним околностима поновим речи Патријарха српског изговорене приликом Његове канонске посете нашем Епископу Георгију и Његовој Невести Епархији канадској:

 “Владику вашег Георгија, Црква је послала овде. Радује ме, као што радује целу нашу Цркву, што је све што је овде рађено урађено на најбољи начин да се сачува име наше. Тај велики подвиг и прегелаштво поднео је Владика Георгије, коме се у име целе Цркве наше захваљујемо на свему што је учинио до сада и желимо да у том смислу и даље настави.”

Христе Васкрсли из мртвих Ти смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова, Истинити Боже наш, молитвама Твоје Пречисте Матере, Светога Великомученика и Победоносца Георгија, Светога Саве Равноапостолнога Оца нашег духовнога и Свих Светих Твојих најпре помени Преосвештеног Архијереја нашег Георгија и даруј Га светим Твојим црквама у миру, здрава, часна, дуговечна и да правилно управља речју Истине Твоје!

И всјех и всја!

Ис пола ети Деспота! На многаја и благаја љета!

Целивајући Твоју свету десницу просе Твој Архијерејски благослов

у Распетоме, Сахрањеноме и Васкрсломе Христу синовски Ти одани

Протођакон Стефан и Слађана, са Стефаном и Анастасијом

Икономовски

Христос Воскресе Радости моја!

 

Извор: Форум сајта "Светосавље"

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.