header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Лице издаје Штампај Е-пошта
петак, 08 мај 2015

 На место владике Георгија, који је привремено разрешен дужности епископа Епархије канадске, дошао је протојереј-ставрофор Василије Томић. Ова замена је код упућених у збивања СПЦ у Канади изазвала највеће изненађење, јер је реч о дугогодишњем верном сараднику владике Георгија, са којим је владика свих протеклих година "ишао и у гору и у воду" и са којим је делио све успехе постигнуте у црквеном животу српске заједнице у Канади.

Прота Василије Томић је до коначне одлуке Светог архијерејског Сабора постављен за заменика администратора Епархије канадске, односно патријарха Иринеја. У ексклузивном разговору за "Вести" прота Томић каже да је заменик епископа функција уобичајена у Епархији, а у овом случају администратора. - Обављам текуће послове и све остале административне послове, када то администратор није у могућности - каже наш саговорник.

Откуда прота Василије Томић на другој страни, а не на страни владике Георгија?

- Морам да Вас исправим, ја нисам на другој страни, ја сам на страни цркве. Заиста сам заступао владику Георгија свих протеклих 30 година и искрено сам веровао да је и он на страни цркве. Када је 2012. у Канади боравио патријарх Иринеј, на његов захтев разговорали смо у четири ока више од сат времена, а тема је била - оптужбе против владике Георгија. У том разговору бранио сам и одбранио владику од свих оптужби. Дубоко сам веровао у то што сам говорио и верујем да ми је и Његова светост патријарх Иринеј поверовао. Прошле године на Октобарском сајму књига сусрео сам се поново са патријархом Иринејом, који је био у друштву висококотираних личности из црквеног и световног живота. Издвојио се из тог друштва и замолио ме да поново разговарамо о оптужбама против владике Георгија. Поновио сам све што сам говорио и раније, а патријархов коментар је био кратак: босанска лукавштина. Био је то за мене отрежњујући моменат - која је то мера и где се граничи жртвовање за владику Георгија. Тада је владика Георгије уживао подршку готово целог свештенства у Епархији канадској. На Епархијској скупштини у фебруару ове године, одржаној у Кичинеру, првог дана на братском састанку, владика Георгије је прочитао подужи текст у којем је оптужио свештенике. Уследиле су бурне реакције свештеника и састанак се завршио у прилично непријатном тону. Сутрадан сам разговарао са владиком Георгијем и предложио му да некако "испегламо" овај спор, да се "спусти лопта", да идемо даље као јединствени и да све остане у нашем кругу. Сутрадан, у недељу, на литургији, владика је без икаквих консултација с њим, преместио протојереја-ставрофора Душана Гњатића из цркве Света тројица у Кичинеру у цркву Свети Ђорђе у Ватерлоу. Тим поступком отворило се осиње гнездо међу свештеницима, отворила се Пандорина кутија. Тај моменат био је разлог да сам владици написао писмо 10. марта, у ком сам навео да више не рачуна на мене, да га више нећу заступати, јер не могу против браће, хоћу да останем неутралан. Говорио сам: заступао сам те, а сада пошто долази црквена комисија коју је формирао Свети архијерејски синод, ако бих тако наставио, то би било супротстављање највишој црквеној извршној власти. Ако срљаш у провалију раскола, ту линију ја не прелазим. Одговорио ми је на писмо, али о садржају тог писма не бих овом приликом говорио.

Одговор владике Лонгина

Поводом састанка са свештеницима у Ватерлоу, где је у својству председника Епископског савета СПЦ за Јужну и Северну Америку владика Лонгин, замолили смо га за информације из прве руке. Од владике Лонгина "Вести" су добиле следећи, писани одговор: "Ја сам био на састанку јер ме је свјатјејши патријарх звао да се обратим свештенству а и људима са речима Његове подршке и благослова. Никакве друге инструкције ја нисам добио нити преносио. Прота Василије је архијерејски заменик и он има наредбу и благослов да обавља своје обавезе у склопу овлашћења. То је све што имам да кажем. Свако добро од Господа".

Прота Василије Томић такође истиче да се Пандорина кутија међу свештеницима отворила када је владика Георгије преместио протојереја ставрофора Душана Гњатића из цркве Света тројица у Кичинеру у цркву Свети Ђорђе у Ватерлоу. Тај моменат је, како каже саговорник "Вести" био разлог за писмо које је 10. марта послао владики, и у њему навео да га више неће заступати, те да хоће да остане неутралан. "Говорио сам, заступао сам те, а сада пошто долази црквена комисија коју је формирао Свети архијерејски синод, ако бих тако наставио, то би било супротстављање највишој црквеној извршној власти", рекао је прота Томић у првом делу разговора за "Вести", који сада настављамо.

Да ли су Вас контактирали чланови Синодске комисије?

- Пошто сам неколико година био архијерејски заменик, а пошто Комисија није наишла на сарадњу владике Георгија, владика Теодосије, као председник Комисије, преко секретара Комисије, протојереја ставрофора Велибора Џомића, рекао је да обавестим свештенство да буду спремни да се ставе Комисији на располагање и да сведоче о догађајима у Епархији канадској. Ја сам саслушан и рекао сам што сам рекао, шта су други говорили, то не знам. Сви свештеници су ме следили у оданости црквеном поретку, и немамо, у овом тренутку, ниједног свештеника који није изразио подршку Светом архијерејском синоду. Сви смо ми дужни да се повинујемо највишој црквеној извршној власти и да се понашамо тако како буду долазиле инструкције од Светог архијерејског синода - закључује протојереј ставрофор Василије Томић, заменик администратора Епархије канадске, патријарха Иринеја.

           САСТАНАК У ВАТЕРЛОУ

На чију иницијативу је 1. маја одржан састанак са свештеницима у Културном центру "Свети Ђорђе" у Ватерлоу?

- На моју иницијативу, на овај састанак су позвани свештеници из источноканадског намесништва и тада смо решавали нека актуелна питања, а састанку је као председник Епископског савета СПЦ за Јужну и Северну Америку присуствовао и владика Лонгин. Предложили смо и привремени савет, повереништво Епархије, а с обзиром на то да је то само иницијатива, са именима не бих излазио у јавност.

БАРИКАДЕ У ЕПАРХИЈИ

Покушали сте да након састанка у Ватерлоу преузмете и управљање Епархијом канадском?

- Са владиком Лонгином и 18 свештеника из Ватерлоа смо се упутили у Милтон, да сходно налогу Светог архијерејског синода и патријарха Иринеја, преузмемо управљање Епархијом. Пред манастирском капијом, где је седиште Епархије, затекли смо препречен камион, двојицу људи из агенције за обезбеђење и једног човека са пајсером у руци. У просторије манастирског конака дозвољен је улазак владици Лонгину, касније и мени. Разговору су присуствовали потпредседник Епархијског савета Франсоаз Арсић, почасни потпредседник Илија Ракановић, секретар Епархије др Давор Милићевић и благајник Недељко Петковић. Њих уопште није интересовало зашто смо дошли, једино сам успео прочитати акт који одређује ово што радимо. С њихове стране изложен је захтев да се ништа не дира до окончања Сабора, који почиње 14. маја. О овоме сам известио Свети архијерејски синод, патријарха Иринеја, као и владике Теодосија и Максима.

В. Мачар, "Вести"

На фотографији у наслову: прота Василије Томић

Последњи пут ажурирано ( петак, 08 мај 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.