header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Смену владике Филарета тражилa Америка Штампај Е-пошта
недеља, 17 мај 2015
          Букнуо жесток сукоб у врху Српске православне цркве око судбине двојице суспендованих епископа. Група владика одбила смештај у Патријаршији и узeла собе у "Москви"

Разматрањем извештаја комисије Светог синода о канонској одговорности епископа канадског Георгија у суботу је у Београду настављено заседање Светог архијерејског сабора - највишег тела Српске цркве.

Владикама су предочени сви докази које је сакупила синодска комисија предвођена епископом рашко-призренским Теодосијем, која је почетком прошлог месеца боравила у Канади. Чланови Сабора почели су и разматрање документације о наводним злоупотребама владике милешевског Филарета.

- Доношење коначне одлуке о одговорности владика Георгија и Филарета очекује се у понедељак - тврди извор "Новости" из врха СПЦ. - Двојица суспендованих епископа, међутим, у средишту су крупних неслагања међу владикама која су изашла на видело првих дана заседања. Какве ће бити пресуде, веома је тешко предвидети.

Више чланова Сабора критиковало је принцип смењивања епископа, који је примењен у случају Филарета и Георгија. Као највећи критичар Светог синода наметнуо се епископ бачки Иринеј (Буловић), који није штедео примедбе на поступање врха СПЦ. Заступајући тезу да такав начин смењивања епископа није у складу са црквеним прописима, владика бачки вербално се сукобио са умировљеним епископом Атанaсијем (Јевтићем), који је бранио овакву улогу Светог синода. Расправа око исте теме вођена је између владике захумско-херцеговачког Григорија и митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.

Овакав развој ситуације иде наруку епископима Георгију и Филарету, који су неочекивано добили подршку великог дела чланова Сабора. Првобитни план да се суспендовани епископи пензионишу по кратком поступку изгубио је подршку, па се све више размишља о могућностима за консензус око санкције која ће им бити изречена. Незванично се помиње чак и нека врста мирне нагодбе са проскрибованим епископима.

- Ово није ништа друго него обрачун са неподобним владикама. Недопустиво је да се тако смењују епископи и то по налогу страног фактора - рекао је један од епископа на седници Сабора.

Овогодишње окупљање владика, наоко мирних и сложних, протиче у знаку великих неслагања и напетости. О томе сведочи и чињеница да је група владика блиских владики бачком Иринеју одбила да користи собе у згради Патријаршије, што је уобичајена пракса у време заседања. Они су напустили седиште СПЦ и изнајмили апартмане у луксузном београдском хотелу "Москва".

- Нису хтели да се повинују одлуци патријарха Иринеја, према којој кључеви од соба, у време када корисници нису у њима, морају да стоје у Патријаршији - каже наш саговорник из СПЦ. - Осим што је реч о очигледном расипништву, јер дневни закуп најјефтиније собе у "Москви" кошта око 100 евра, у овом "егоздусу" најбоље се види дубина неслагања међу епископима.

ФИЛАРЕТОВУ СМЕНУ ТРАЖИЛА АМЕРИКА

Владика милешевски Филарет смењен је по налогу који је директно стигао из Амбасаде САД - чуло се претходних дана на седници Сабора. Потврду да је процес против њега иницирала Америка, лично Филарет добио је од једног нижег службеника америчке амбасаде у Београду. Он је епископу милешевском отворено рекао да после одликовања лидера радикала Војислава Шешеља, он више не може да остане на челу своје епархије.

Поступак за његову смену убрзо после тога покренут је на иницијативу митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

ДА ЛИ ЈЕ ГЕОРГИЈЕ КУПОВАО "ВИЈАГРУ"

ЦРКВЕНИ великодостојници, разматрајући оптужбе против владике канадског Георгија, непримерено за ниво Сабора, сатима су расправљали и о најситнијим детаљима његовог живота. Поједини архијереји чак су водили и дискусију о Георгијевом наводном коришћењу "вијагре" и количини новца за то потрошеној.

ЛИТУРГИЈА

ЧЛАНОВИ Сабора обишли су радове на Храму Светог Саве на Врачару, где су присуствовали седници Одбора за изградњу и помену приложницима ове светиње, који је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Црквени архијереји и у недељу ће се окупити на Врачару. Свету архијерејску литургију, заказану за 9 часова, поводом 120. годишњице оснивања Друштва за изградњу Храма и 30 година од обнове радова предводиће поглавар Охридске архиепископије митрополит Јован (Вранишковски) са већим бројем владика.

Р. Драговић - В. Митрић

http://www.novosti.rs

Последњи пут ажурирано ( недеља, 17 мај 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.