header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отац Стефан Икономовски: О борби за очување поретка у СПЦ насупрот "обојеној револуцији" Штампај Е-пошта
субота, 30 мај 2015

Протођакон Стефан Икономовски: Транскрипција проповеди са Литургије у Манастиру Светог Преображења у Милтону на дан 6-те недеље по Пасхи, 4./ 17. маја 2015. Лета Господњег

У име Оца и Сина и Светога Духа,

 О борби за очување Богомустројеног Светоотачког поретка у Светосавској СПЦ насупрот „обојене револуције“ која га урушава.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!           народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!           народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!           народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 

Браћо и сестре возљубљени у Христу Господу, ево сада је 6-та недеља по празнику Пасхе – највећем од свих празника! Долази нам празник Вазнесења Господњег – Спасовдан! Ако Бог да биће Света Служба у овоме Манастиру у четвртак.

Велико је чудо које Господ сотвори и које ми прослављамо у овај дан - исцелио је слепога од рођења.  Никада се такво чудо пре тог догађаја није десило. Питали су свети апостоли Господа Бога: „Господе ко сагреши, овај или родитељи његови?“

Једно је суд Божји, а друго је суд људски

Па како може да сагреши неко ко се тек родио? Овај је био слеп од рођења. Наравно да није могао сагрешити. Нити Господ кажњава децу због грехова њихових родитеља. Неко ће се можда сетити речи у Светом Писму да Господ походи децу или потомке и до четвртог колена дајући исту плату за грехе њихових предака. Схватите то онако како Света Православна Црква учи: то значи да сваки онај који чини неко безакоње или неки грех добиће исту плату као онај што је пре њега чинио исто безакоње или грех... Неће Господ Бог кажњавати децу која немају греха за грехе родитеља њихових.

И каже Господ Бог: „Не сагреши нити онај“—јер како је могао кад је од рођења слеп—„нити родитељи његови. Него да се слава Божија у овом догађају покаже, зато је он рођен слеп.“ Немојмо мислити да ето, да је Господ учинио нешто што није било фер—како би ми са ограниченим разумом људским поимали—наспрам овог који се родио слеп. Једно је суд Божији а друго је суд људски. Да се он није родио слеп не би до такве духовне висине Богословља стигао... Некада многи од родитеља, пријатеља и родбине тугују скоро неутешно када Господ Бог узме душу младенца. Питају се „зашто је он морао сада да оде на онај свет тако млад?“ Зна Благи Бог да ће на тај начин ту душу сачувати од многих искушења и сагрешења у „свету који сав у злу лежи.“ Једно је сигурно, много је  лепше тамо, браћо и сестре него што је овде—(лепше је) у Царству Божијем! И опет понекада Господ узима душе рано, по нашим мерилима, зато што зна (има предзнање) да ако је остави дуже заплеће се у трње безакоња у овоме свету и пропашће. Дакле све што Господ чини, чини на спасење рода људскога...

Питају фарисеји овога који је био слеп од рођења: "Како ти сада прогледа?" Он им одговара: "Па ето човек који се зове Исус он направи блата од пљувачке, намаза ми очи, рече ми да идем у бању Силоамску да се умијем. Одох, умих се и ... ето гледам, видим.“

Људи нечистог срца неће да поверују у чуда Божија

Неће да поверују људи нечистога срца у чуда Божија! Они (фарисеји) се и даље препиру с њим. Зову родитеље његове и питају их: "Је ли ово син ваш за кога ВИ кажете да се родио слеп од рођења?" Лукави су противници Божији. Непомјаник је отац њихов и учи их. „ВИ кажете, за њега тврдите да се родио слеп.“ Па сав свет је знао који је тамо живео да је онај био слепац, али они сада покушавају да оповргну чудо Божије. Кобајаги он је гледао сво време. Наравно сви сведоци тога нису то могли да прихвате. Али су се безаконици на тај начин открили. Безаконици су у оно време донели меру безакону да одлуче од Старозаветне Цркве—од ондашње синагоге—свакога ко би ишао за Христом. Родитељи кажу „јесте то је наш син. Јесте родио се он слеп од рођења. Али како прогледа то ми не знамо. Ето већ је стасао у зрелост. Питајте њега, сам ће вам рећи.“ И тада поново питају иста она питања. Остављају их. И слепац им каже „па већ сам вам одговорио. Шта хоћете? Да нећете можда и ви да постанете ученици Његови?“ Нато се они љуте. „Ти си се сав родио у гресима, ти ћеш ту нас да учиш.“ Они су учитељи били народни. Цео свој живот су проводили у изучавању Светога Писма. Чекали су да Спаситељ дође. Ево дошао је. Ево чудеса чини, све добро чини! Неће га прихватити. Зашто? - Нечистог су срца! Срца су им „отежала јелом, пићем и бригама овога света“. И онда слепац некадашњи, Богословски одговара противницима Божијим. „Од када је света и века није се чуло да је неко ко је слеп био прогледао. У томе је веће чудо да ви не знате откуда је Овај који је мени вид отворио, а ми знамо да Бог не слуша оне који нису праведни, који су грешни. Него да слуша оне који творе вољу Божију.“ Свезао их је речима надахнут од Бога. Свезао је безакоње њихово за сва времена... И шта се догађа? Они га терају од себе. Истерују га из своје безаконе синагоге...

Јеванђеље Господа Исуса Христа понавља се у животима Хришћана.

О борби за очување Богомустројеног Светоотачког поретка у Светосавској СПЦ насупрот „обојене револуције“ која га урушава.

Браћо и сестре, да ли је то нешто што се догодило само на овај дан? То је нешто што се догађало увек од рођендана Цркве—који ћемо, ако Бог да, ускоро славити—од силаска Светога Духа на Апостоле, до дана данашњег... Понавља се овај догађај! Слепи од рођења у духовном смислу су сви они који за Господа Бога нису знали, нису били крштени, нису били поучавани речима спасења. Када се они крсте, када они примају Свете Тајне у Светој Православној Цркви, слепи од рођења  прогледају  и богословствују. То видимо и дан данас...

Рече Господ Бог: „Свако ко жели да живи побожно биће гоњен. Није слуга већи од господара свога.“ Ви сте сведоци да је непомјаник са онима који му служе устао на Владику Георгија, епископа нашег канадског, на Епархију Његову канадску. Устао је на Српску Православну Цркву! Они који су спорили чудеса које је Христос чинио, они који су хтели да га каменују зато што исцељује у суботу= дан од којег су они направили себи идола - то су они који данас представљају заверенике. Који желе да изведу обојену револуцију у Цркви! Мајдан у Цркви, кијевски преврат, скопски преврат! То се догађа у Српској Православној Цркви! Покушај да се безакоње постави на светом месту= гнусоба опустошења да дође на свето место! Зато оно што се данас на Сабору (СПЦ) догађа и ових дана није тек борба да се оправда Владика Георгије канадски него да се спречи урушавање Црквеног поретка, Богоустројеног, од Светих отаца нам предатог у Светосавској Српској Православној Цркви! О томе се ради браћо и сестре у Христу. Данашњи безаконици= свештеници-завереници испуњавају оно што су им налогодавци задали у задатак. Новцем су их платили! Немојте да сумњате. Ниједна обојена револуција се не дешава без новца. И то ће им бити плата уколико се не покају. Свако онај ко стаје на клизав пут охолости, коме је почетак гордост, завршава у крај који се зове самоубиство. Не дао Бог да тако заврше. Али тако ће завршити уколико се не покају.

О свакодневном избору између Христа и непомјаника, између Светог Православља и нечистих јереси које себе називају „Православље“. О Црквеној историји и Саборима.

Питам њих и питам сваког од вас: када би се којим случајем нашао у време Страсне Седмице овакав какав јесте сада, да ли би стао под крст Исуса Христа или би заједно са безаконицима стао у руљи која виче "Распни га, распни!"? Питам још једном, да ли би стао уз Јуду који је издао свога владику или би стао под Крст Његов јер и на Крсту Христос је владика.

Подсећам све вас, у историји Црквеној било је Седам Светих Васељенских Сабора који су утврдили Православну Веру вавјеки вјеков.

Да сте којим случајем овакви какви сте сада пренети у време Првог Васељенског Сабора да ли би стали уз тада безакону црквену власт која је тврдила, аријански, да Господ Исус Христос није Бог него само човек на коме је велика благодат Божија? То је било у Никеји 325 године, 318 великих Светих отаца ревнујућих за веру. Када је увидео да никакви аргументи ума и разума не помажу, свети отац наш Никола Чудотворац Мирликијски лупио је шамар у присуству цара безаконику Арију! Био је царски закон да свако ко подигне руку на другога у царевом присуству одмах иде у затвор. Одмах су рашчинили  Светог Николу на лицу места, бацили га у затвор. Али док је у затвору био јави му се преслатки Господ Исус Христос са десне стране, и даје му Свето Јеванђеље. У истом моменту јавља се Пресвета Мајка Божија Богородица са леве стране и даје му омофор владичански. Ту визију видели су многи од Светих отаца и тако је на чудесан начин била побеђена Аријанска јерес. Одмах су Свети оци сутрадан довели у највећој части Светога Николаја Чудотворца Мирликијског победника над јереси Аријанства, Оца Православља!

Да ли би, браћо и сестре, у време Другог Васељенског Сабора у Цариграду били са Православнима или би стали заједно са безаконицима из тадашње црквене власти који су тврдили да Бог Свети Дух, треће лице Свете Тројице, није равне части и славе са Оцем и Сином?

Да ли би, браћо и сестре, у време Трећег Васељенског Сабора који је био у Ефесу били са Православнима или би стали са безаконицим који су тврдили да Пресвета Мајка Божија није Богородица? Називали су је погрдно Христородица, указујући да је она тек човека родила а не Богочовека.

Да ли би сте, браћо и сестре у Христу, овакви какви јесте, да сте пренесени у време Четвртог Васељенског Сабора у граду Халкидону били са Православнима или бисте били са безаконицима из тадашње црквене власти која је тврдила да је у Господу Исусу Христу једна природа, само Божија? Она људска некако се сва уклопила. То је јерес монофизита. У ту јерес, иако ми њих волимо као људе, улазе сви они који су Копти у Египту и сви они који су Јермени. До тада су били Православни. Од тог тренутка више нису. Дај Боже да се врате својим коренима. Волимо их, али немамо заједништва.

Да ли би сте, браћо и сестре, да сте којим чудом пренесени у време Петог Васељенског Сабора овакакви какви јесте били са Православнима или са безаконицима из тадашње црквене власти који су поново хтели да разматрају три јереси: монофизитизма, несторијанства и оригенизма? Прве две смо већ поменули... Ориген је био осуђен и учење његово анатемисано више пута, јер је тврдио да ће се на крају врмена када буде други суд, други Долазак Господњи= Страшни Суд Христов сви бити спашени па и непомјаник!? Тврдио је да ништа не може да победи милост Божију. Али је криво учио. Бог је добар и жели да се свако спасе али је Бог и праведан, неће се спасити онај ко до краја остане непокајан и хули на Њега. Не зато што Бог то хоће него зато што је то избор безаконика.

Подсећам вас у време Шестог Васељенског Сабора осућена је јерес монотелизма која је тврдила да у Господу Исусу Христу нема две воље и две енергије њима сходне него само једна, само Божија. Слична монофизитизму која је говорила да је само једна природа, није он Богочовек, ови су говорили јесте Он Богочовек али је у Њему само Божија воља. Он јесте Богочовек, савршени Бог и савршени Човек како се и крстимо са три прста! Ова три прста говоре - Бог је један у три лица: Отац, Син и Свети Дух. Ова два прста која као да се спуштају са Небеса на земљу, означавају друго лице Свете Тројице и кажу Он је савршени Бог и савршени Човек у једној личности= Господ Исус Христос! И ово зна свака наша бака побожна у Шумадији и свуда у Православљу, а не знају многи са докторатима и магистратима, па чак и из Богословља!

Непрекидни рат у Цркви између школованих (схоластика) и образованих (који имају Божји образ на лицу своме)

Одувек је, браћо и сестре у Цркви био рат измећу школованих и образованих. Школовани мисле да тако што имају мноштво диплома да су Богу ближе, а сетите се не изабра ли Бог најважније своје ученике међу простим рибарима? Свети Јован Златоусти каже: "Имате у свету рибара и рибара... Неки на сињем мору широком путују по многим земљама, по многим градовима. Имућни су. Ови Галилејци били су сиромашни. Њихово „море“ је (заправо) језеро. Нису били школовани, али су им срца била чиста! Чистим срцима тражили су Бога. Тражили су Га и нашли су Га. Бог је тиме показао да њихова премудрост не долази од мноштва диплома, него од Премудрости Божије која се улива у њихова чиста срца!

Сврха и циљ подвижничког живота свих Хришћана

Живот сваког од нас Хришћана мора бити подвижнички. Он има своју сврху, и има циљ којим се та сврха достиже. Сврха подвижничког живота свих Хришћана јесте стећи дарове Духа Светога= Царство Божије у себи. А циљ којим се то остварује јесте очистити срце. Од чега? Од злих мисли, од злих жеља. Јер ако очистимо срце од тих злих жеља нећемо изговорити зле речи, нећемо урадити зло дело.

Славно и страшно страдање Светог Оца нашег Максима Исповедника, мученог и убијеног од стране тадашње „званичне Цркве“

Онај који је победио јерес монотелизма то је велики отац Цркве Православне Свети Максим Исповедник. Мучен је, језик му је одсечен, рука му је одсечена, у изгнанству је три године провео док није скончао гоњен од стране „званичне Цркве“, браћо и сестре! „Званична Црква“ га је осудила, тадашња! Али на шестом Васељенском Сабору оправдан је потпуно као један од великих Светих отаца Цркве. Сви они који су њега осудили, осуђени су на том Сабору. Било је пуно Патријараха монотелита јеретика. Чујте, Православних Патријараха, ... како су себе називали!

Када би били пренесени у време Седмог Васељенског Сабора, овакви какви јесте, да ли би са Православнима били или би сте стали са безаконицима из црквене и световне власти који су иконе спаљивали?!? То је јерес иконоборачка била...

О јереси папизма код римо-католика и у Српској Православној Цркви данас  

И питаћу вас само још једну ствар која сваког Србина у центар срца боли, због браће наше који су отпали од нас у своје време. Да ви којим чудом живите у једанаестом веку, са овим сазнањима која сада имате, да ли би стали уз папу римскога, који је био Православан дотле и изнео нову јерес којом он замењује Господа Исуса Христа, Живог Бога, као глава Цркве? Да ли би за њим ишли или би исповедали Свето Православље? Борба коју имамо у Српској Православној Цркви данас јесте следећа: Силе зла покушавају да увуку папизам у Српску Православну Цркву! Не постоје непогрешиви у Светом Православљу, то је јерес папизма. Они су направили варијанту папизма. Његов дијалект, како га је наш народ назвао јерес мачкорепанства. Они говоре да канони Цркве више нису битни, да њих можемо окачити „мачку о реп“. То је, браћо и сестре, папизам у другој обланди. Ето о чему се ради. То је борба у Српској Православној Цркви данас, то је борба у Светом Православљу. Али сви они који устају на Бога Живога постидеће се, кад тад постидеће се!

А Господ Бог наш Васкрсли из мртвих, Христос Истинити Бог наш који је Истина, који је исти јуче и данас и вавјек, Он ће молитвама Пресвете Богородице, на чији празник Покров Мајке Божије пре више од тридесет година у Хамилтону у храму Св. Николаја јесте устоличен први Епископ канадски Српске Православне Цркве наш владика Георгије, молитвама Светог Великомученика Победоносца Георгија—Победоносца, заштитника Православља у рангу Светог Архангела Михајла првога и највећег заштитника Православља, молитвама Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог родоначалника наших и молитвама свих Светих, оправдаће Господ нашег Владику Георгија. Вратиће га победоносно, јер „ко је као Бог?“! Распашће се као дим све клевете, све лажи, све измислице, све што је арсенал паклени био бачен на владику Георгија и Епархију канадску. Јер рече Господ: "Овце Моје чују глас Мој и познају Мене и иду за мном и Ја им дајем живот вечни. И нико их не може истргнути из руку Мојих". Све вас и све нас који идемо за својим епископом канонским путем, путем Јеванђеља Христовог, не могу све силе адове да истргну из руку Божијих! Боље је са Господом Исусом Христом страдати и у страдању живот дати него ли чинити базакоња! "Сине Марко једини у мајке боље ти је главу своју дати него душу своју изгубити".

Иако је недеља чули смо за догађај који се десио у суботу. Браћо и сестре у Христу осећам се као да је Велика Субота. Велика Субота је дан уочи Васкрсења . Дај Боже да чујемо вест са Сабора која ће оправдати Истину и нашег Владику Георгија и победнички вратити нама који смо чеда његова. Амин Боже дај и слава ти Боже за све.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!          

народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 

На дан 6-те недеље по Пасхи – О слепоме,

Свете Мученице Пелагије Тарсанке, Свештеномученика Силуана Епископа Гаског, и Преподобнога Никифора – учитеља Светог Григорија Паламе

4. / 17. мај 2015. г.

 

Протођакон Стефан Икономовски                                      Манастир Светог Преображења Господњег

                                                                                                      Милтон, Онтарио, Канада

 http://www.istocnik.com/beseda1.html

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 мај 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.