header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Архимандрит Нектарије (Мулациотис): Европа нас води ка Антихристу Штампај Е-пошта
понедељак, 06 јул 2015

 Грчки архимандрит Нектарије (Мулациотис) обратио се Грцима уочи одржавања референдума, на коме је народ одговарао на питање “Да ли би требало прихватити договор који су Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд поднели еврогрупи 25.6.2015?“. Грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ пренела је изјаву оца Нектарија:

„Критеријум избора „не“ за мене савршено није мирски, јер ја не размишљам о материјалном. Нас ће сасвим разрушити, као што су некада учинили Немци када смо им рекли „не“ - спалили су целу Грчку и поубијали Грке.

Апсолутно је тачно да ће нам „не“ донети економску катастрофу. Но, по мом мишљењу, избор „не“ је искључиво духован.

Европа нас води ка Антихристу, и ако ми кажемо „да“ -  доћиће звер, јер смо је ми позвали, потписујући и дајући јој свој глас. Због тога ја одбијам да кажем „да“, зато што у том случају ја кажем „да“ доласку Антихриста.

Као духовник и као игуман, ја се тим питањем бавим још од 1983. године. Нећу рећи „да“ чак и ако ћу умрети од глади.

Но, својим гласом нећу призвати звер Апокалипсе. Нека гладујем, нека и умрем, али као мученик за Христа“.

По материјалу са „Православие.ру“

 

Поводом изјаве архимандрита Нектарија, цењене посетиоце  "Борбе за веру" подсећамо да је Грцима, уочи референдума, и са Свете Горе стигао апел против поверилаца и "антихришћанског Запада".

+++

 

  За разлику од грчког архиепископа Јеронима, који је позвао сународнике да гласају за предлоге и захтеве поверилаца, три Светогорца, које многи Грци сматрају „светим људима”, стала су на страну премијера Алексиса Ципраса.

Чувени старац Алипиј и монаси Епифан и Авакум упутили су Грцима писмо са апелом да на референдуму заокружују „не”.

Ова тројица Светогораца оценила је да Грчка „преживљава историјске тренутке који су кључни за земљу, народ и његов духовни идентитет .

Поборнике прихватања услова поверилаца назвали су „најамницима” и „оруђем грчких непријатеља“ и нагласили: „Такви у наше душе уносе страх. Желе да издамо своје душе и достојанство за шаку издајничких Јудиних сребрњака. Али, не живи човек само од хлеба. Избор није између драхме и евра, између  ЕУ и независног пута развоја. Избор је много дубљи. У нашој земљи је већ измењено 80 одсто закона. Не прете нам само губитак суверенитета и распродаја Грчке, него и потпуно уништење слободне и непокориве православне душе“.

Аутори писма су позвали Грке да се боре не за пензије и плате само, већ за „буђење из смртоносног летаргијског сна антихишћанског Запада”.

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 јул 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.