header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Архијерејски синод РПЗЦ о истополним «браковима»: То најављује све већа страдања и муке Штампај Е-пошта
петак, 24 јул 2015

Кад је Господ и Бог и Спаситељ наш Исус Христос поучавао Своје апостоле да «дају ћесарево ћесару, а Божије Богу» (Мт. 22, 21), Он је најављивао оно што је постало стварност у данима Римског царства: да хришћанин никад неће бити онај који с презиром стоји по страни од света и управљања њиме, али да хришћанин неће бити ни онај за кога ће каприци друштвеног управљања које се стално мења бити главни глас којим ће се руководити у животу. Ми као следбеници Господа и духовна деца горњег звања Божијег у Исусу Христу (Фил. 3, 14); - идемо за Пастирем Чији глас знамо (уп. Јн. 10, 4), уздајући се у то да ће нас Његово учење заштитити од сваке заблуде и довести до пристаништа вечног живота.

После одлуке Врховног суда Сједињених Држава од 26. јуна 2015. године у вези са случајем «Obergefell v. Hodges» сваком благочестивом хришћанину је дат повод да се поново замисли над овим Спаситељевим речима. Иако су наши верници који живе у Сједињеним Државама и уопште сви грађани ове земље захвални и биће захвални, - како Богу, тако и оснивачким идеалима земље – због слободе у којој живе и која као једну од основних вредности гарантује слободу религиозних погледа и религиозне праксе, ни ми, ни они, не можемо да прихватимо принципе које ствара правна принуда државног органа, који толико очигледно противрече Учењу, Вољи, Закону и Љубави Бога. Премда је Врховни суд САД покушао да законом утврди да се «брак» између два лица истог пола признаје, ниједан побожан хришћанин не може да види у овоме било шта друго осим покушаја државе да присвоји оно што по правди припада Богу, јер управо Бог, а не држава, а не судске инстанце или бирачи, - Бог, Који је створио мушкарца и жену из праха, Који је благословио савез мушкарца и жене у браку, како у Едему, тако и у Кани (уп. 1 Мојс. 2, 18-25; Јн. 2, 1-11), и Који је једини законодавац и Судија (Јаков. 4, 12), није везан одлукама световних судија. Његова реч је истина (Јн. 14, 6) и Његову истину не може променити било какав друштвени или државни орган.

Потврђујући данас, као увек, непромењиву стварност покајања као пута који је отворен за све, без ограничења, и одвраћајући се од оних који на било који грех или на било ког грешника реагују другачије осим с љубављу и обећањем новог живота, који доноси искрено покајање, нећемо подлећи преовладавајућем друштвеном току нашег времена, који поистовећује дефиницију и препознавање греха с љубављу. Јер легализација греха је управо оно што овај правни акт остварује, без обзира на то који су његови намена и циљ. Брак од стварања света јесте и биће савез мушкарца и жене, и Црква неће признавати и благосиљати ништа друго уместо светог савеза који је установио Сам Бог.

Дубоко жалимо због тога што је Врховни суд Сједињених Држава донео одлуку која тако категорички одбацује вољу Божију, изражену у Његовом откровењу и најављује житељима ове земље све веће патње и муке, и поспешује даљи пад моралне стабилности. Оно што је друштво ценило од памтивека – главно место традиционалне породице, потребу за васпитавањем деце под окриљем и оца и мајке – укида се актом правне власти, која прекорачује своја овлашћења, и ми тугујемо због великих искушења, која неизбежно проистичу из овог акта, јер одступање од Воље Божије неизбежно доводи до страдања. Међутим, ми смо деца силног и непромењивог Бога, Чију власт не могу оповргнути људске радње – и позивамо верну децу Цркве: «А добро чинити да нам се не досади» (Гал. 6, 9) кад се суочавамо са искушењима овога света. Закон Божији је истинит и непромењив и ништа га не може савладати. Наша срца остају спокојна и непоколебљива, и ми усрдно преклињемо Бога Отаца наших да излива Своју милост на ову земљу, како би њен народ и државу упутио на прави пут. А свет који је постао млак према истини, за који се избор између добра и зла све више брише политичким грешкама попут ове, позивамо на исту ону чврстину и увереност, које су хришћани имали вековима, речима које су одлучно изговорила уста пророка:

«Ако ли вам није драго служити Господу, изаберите себи данас коме ћете служити: или богове којима су служили оци ваши с оне стране реке, или богове Амореја у чијој земљи живите; а ја и дом мој служићемо Господу“ (Ис. Нав. 24, 15).

Извор: Православие.ру / Са руског Марина Тодић

Последњи пут ажурирано ( петак, 24 јул 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.