header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Словеначка фирма тровала 10.000 људи у Шумадији! Штампај Е-пошта
среда, 25 фебруар 2009

Словеначка фирма тровала 10.000 људи у Шумадији!!!

Горњи Милановац, 25.02.2009

Image           Полиција ухапсила криминалну групу из словеначке компаније „Звезда Хелиос" из Горњег Милановца, која је одлагала канцерогени отпад по Шумадији, чиме је угрожено здравље најмање десет хиљада људи

Чачанска полиција и БИА ухапсили су криминалну групу из словеначке компаније „Звезда Хелиос" због сумње да је одлагала канцерогени отпад и тиме угрозила здравље неколико десетина хиљада људи у Шумадији! Шесторо бивших и садашњих радника фабрике боја из Горњег Милановца терете се да су сељацима давали бурад са отровима, који су они спаљивали, испирали и бацали по рекама, ливадама и шумама!

У акцији полиције и БИА, којој је претходила вишемесечна истрага, ухапшени су Жарко Пјановић, менаџер за екологију у компанији „Звезда Хелиос", и Мирослав Лукић и Родољуб Луковић, бивши радници ове компаније.

_________________________

Хвалили се сертификатом за екологију!

Иако су се у овој компанији хвалили сертификатом ИСО 14001, који управо контролише екологију, није им сметало да безобзирно трују грађане! У „Звезди Хелиос" неколико пута су протеклих година забележени еколошки акциденти, али им је еколошка инспекција увек изрицала благе новчане казне. Поставља се питање и одговорности консултантске куће која је „Звезди Хелиос" доделила еколошки стандард ИСО 14001, и која је одговорна за надгледање његовог спровођења!

_______________________________

Кривичне пријаве због загађења животне средине поднете су против Саше Јоксића, Горана Маринковића и Радише Чакаревића, који су после саслушања пуштени на слободу. Тројици ухапшених је одређен полицијски притвор у трајању од 48 сати, након чега би требало да буду приведени истражном судији.
Шесторка је осумњичена да је у дужем временском периоду опасан канцерогени отпад одлагала на незаконит начин, чиме су угрозили здравље најмање 10.000 људи!

- Опасне хемикалије тоулол, ксилол, бутил ацетат, бутанол, изоцијанид, полиуретан и друге отровне материје, изузетно опасне и канцерогене, ова криминална група је незаконито одлагала, тако да су оне доспеле у воду, земљу и ваздух! Преко реке Груже, у коју је велики део ових материја просипан, ови отрови су стигли и у акумулацију код Кнића, одакле се читав Крагујевац снабдева водом за пиће - каже за Пресс извор близак истрази, и додаје:

- Организатор криминалне групе је Жарко Пјановић, који је у овој компанији био задужен управо за екологију. Он је отровне материје, које су биле смештене у бурад и цистерне, а које настају као отпад у процесу производње боја и лакова, преко посредника, давао и продавао сељацима у селима Доња и Горња Врбава и Доња Црнућа, поред реке Груже. Сељацима су бурад била потребна за складиштење хране и воде за напајање стоке и заливање башта у летњим месецима.

Бурад су сељаци добијали, а у „Звезди Хелиос" су им рекли да у њима има неког отпада, али да га проспу и да бурад и цистерне добро оперу, и да ће тада моћи да их користе за воду!

___________________________________________

Помор свиња у Гружи

У новембру прошле године у једном домаћинству у Доњој Врбави догодио де помор свиња које су пиле воду из Груже. Водом из ове реке сељаци су заливали и баште, па су тако отрови стигли и у ланац исхране. Преко стоке, која је пила ову воду, заражени су и месо, и млеко, воће и поврће, а од испарења отрова који су просипани по ливадама и шумама, нарочито у летњим месецима, отрови су стигли у ваздух. Размере тровања које је ова криминална група извршила готово да је немогуће утврдити!

_______________________________________

Мештани села уз Гружу су канцерогеним отровима спаљивали коров и врзине, просипали га по ливадама и шумама, као и у реку Гружу, којом су текли до акумулационог језера код Кнића, одакле се водом за пиће снабдева читав Крагујевац!

- У овој фабрици је месечно било око 30 буради, са по 200 килограма разних отпада, који су на овај начин одлагани. Одлагање килограма отпада „Звезда Хелиос" би требало да плати око 18.000 евра компанији из Аустрије, која је једина овлашћена да уништава ове материје. Уместо да плате, менаџери компаније, која је у већинском власништву словеначког „Хелиоса", одлучили су да отров просипају по Шумадији и да трују грађане - каже саговорник Пресса, и објашњава да матична компанија из Домжала свој отпад уништава у Аустрији, док у Србији то не ради!

- Истрага се наставља, и сумњамо да је у ову аферу умешан и топ менаџмент ове компаније, јер је немогуће да нису знали да се отпад одлаже на овај начин, када је једина законска могућност да ове отрове односи специјализована компанија - прича извор Пресса.

Иначе, „Хелиос" је, поред „Звезде", коју је купио 2003. године, власник и фабрике „Дуга" из Београда. Истражни органи утврђују на који је начин одлаган и отпад из ове фабрике. Из полиције апелују на грађане који су дошли у посед буради са отровом из да се јаве и да врате ову бурад. Оливер Дулић, министар животне средине, јуче није био доступан новинарима Пресса.

ПЕТАР ЈЕРЕМИЋ

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=59410&sectionId=39

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 фебруар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 73 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.