header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ватикана намерава да прогласи блаженим унијатског митрополита Штампај Е-пошта
понедељак, 27 јул 2015

        Конгрегација за проглашење светима спремна је да прогласи блаженим унијатског украјинског лавовског митрополита Шептицког због његове врлине херојства и национализма

Ватикан, 17.7.2015. – Аустријска католичка новинска агенција Катпрес извештава да се приближава дан кад ће се обавити чин проглашења блаженим некадашњег грко-католичког (унијатског) митроплита лавовског, „Великог епископа“ Андреја Александра Шептицког (1865-1944), који је спасавао Јевреје од  холокауста и истровремено поздравио ангажовање украјинске СС-дивизије!!!

Како јавља ватиканска Конгрегација за канонизацију, у делу Шептицког запажа се високи степен врлине херојства. Штавише, папа је  ауторизовао, потписао указ о канонизацији блаженим, а што је корак ка проглашењу светим. С обзиром на продужену украјинску кризу, посматрачи оцењују овај корак као знак заинтересованости Ватикана за украјински народ.

Шептицки је од 1901 до 1944. г. био Архиепископ Лавова и Митрополит Грко-католичке цркве у Украјини. Према подацима јудејског "Shoah Resource Center", залагао се безуспешно код Хајнриха Химлера, надлежног за СС-трупе, да се украјинска полиција не ангажује при прогону Јевреја. Уз то је сместио на безбедно неколико десетина Јевреја у својој резиденцији и у манастирима. Истовремено је овај Митрополит као ватрени националиста одобравао ангажовање украјинске СС-дивизије за борбу против Совјетског Савеза!!! -наводи католичка новинска агенција Катпрес (наше пдовлачење).

Да би се обавио и сам чин проглашења блаженим, неопходно је наћи неку личност која ће потврдити да се молила овом покојнику и да се њене молитве услишене. Признањем врлине херојства Ватикан констатује да је личност у питању неговала хришћанске врлине веру, наду и љубав у својем времену на узорити начин.

Наш коментар: Ватиканска конгрегација ће лако пронаћи неког ко ће пред ТВ камерама исповедити да је излечена молитвама Шептицког, јер такве је нашла и кад је прогласила Степинца блаженим (углавном су то баке!!!), али како објаснити његово залагање, њега као Митрополита (!!!), за ангажовање СС-дивизије у служби Хитлерове фашистичке  армије за борбу против Совјетског Савеза!!!

Извор: Катпрес (обрада Рад. Ракић)

Преузето са „СПЦ.рс“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 27 јул 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.