header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Одговори абхаског пустињака Константина на питања мирјана Штампај Е-пошта
понедељак, 17 август 2015

 ДА ЛИ СЕ ТАКОЗВАНЕ "ДОХАЛКИДОНСКЕ ЦРКВЕ" МОГУ СМАТРАТИ ПРАВОСЛАВНИМ?

Питање од Виктора:

Оче, благословите! Може ли се Јерменска апостолска црква сматрати православном?

Одговор:

Бог да благослови слугу Својега Виктора!

Јерменска апостолска црква нема евхаристијско општење ни са једном од 7 Помесних Православних Цркава у свету. То се објашњава тиме што ЈАЦ припада Древноисточним односно тзв. „дохалкидонским“ црквама, које не признају одлуке Халкидонског сабора и исповедају тзв. монофизитство.* Без обзира што већина ових цркава себе назива православнима (нпр. Коптска, Етиопска, Еритрејска и Сиријска), с тачке гледишта Васељенске Православне Цркве, ни једна од њих се не може назвати православном у истом смислу као, на пример, Руска Православна или Грчка Православна Црква.

Учествовање у тајнама Јерменске апостолске цркве члана РПЦ, на пример, једнако је одрицању и, следствено, отпадању од своје Цркве.

______________

*Монофизитство (гр. Μονη φυσις - једна природа) је христолошка јерес која учи да је у Христу присутна само једна, божанска, а не и људска, природа. Јерменска црква је у 5. веку отпала од православља и прихватила монофизитство. Монофизитску јерес исповеда и Коптска црква. Признају само три прва Васељенска сабора, док остала 4 одбацују. Учење које Јермени и Копти исповедају је осуђено од православних као јерес монофизитства на 4. васељенском сабору. Себе називају православнима или миафизитима, служе углавном по новом - григоријанском календару, уместо квасног користе бесквасни хлеб као и римокатолици. Одбацују учење о двема природама Христовим како учи Православље – божанској и човечанској, о двема вољама, о двема деловањима. Монофизити држе да је Христос само Бог, а не да је и прави Бог и прави човек. Због тога се и називају монофизитима (1 природа Христа – μόνος — «један, једини» + φύσις — «природа»).

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 август 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.