header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Св. Јефрем Сиријски: О покајању Штампај Е-пошта
недеља, 01 март 2009

Свети Јефрем Сиријски

О ПОКАЈАЊУ

          Господ, Који са недара Очевих низиђе и учини Себе путем спасења за нас, Блаженим и Божанственим Својим Гласом учи нас покајању, говорећи: "Нијесам дошао да зовем праведнике на покајање но грешнике!" И још: "Не потребују здрави љекара него болесни!" Ако то кажем ја, можеш ме и не послушати. Али ако каже Сам Господ, зашто га омаловажаваш, не марећи за живот свој?

Ако си постао свјестан да ти је у души рана од помисли и дјела твојих, зашто не мариш за схривене ране своје? Зашто се бојиш Љекара? Он није бездушан, а исто тако ни несастрадалан ни тврда срца. Он никако не користи жељезо нити жестоке љекарије нити болна места пали. Господ само ријечју лијечи. Ако захтједнеш да Му дођеш, знај да је препун добра, препун милосрђа. Он је тебе ради са Недара Очевих низишао. Тебе ради се оваплотио - да би Му приступио без страха. Тебе ради је постао човјек - да би твоје тешке ране исцијелио. Са великом благошћу Господ те призива к Себи.

Приступи, о грешниче, исцијели се без муке. Збаци са себе бреме греховно, принеси молитву и сузама ороси ране загнојене. Јер, овај Љекар Небесни, Љекар Благи, сузама и уздисањем ране исцјељује. Приступи, грешниче, к добром Лекару, сузе Му принеси, оне су лијек најбољи. Јер, баш то је и угодно Небесноме Љекару - да се свако сопственим сузама излијечи и спасе. Дјејство тога лијека не почиње тек након дужег узимања, он рану не зацјељује постепено, него те (цијелог) исцјељује одмах. Љекар очекује да угледа твоје сузе. Приступи, не бој се! Покажи Му рану своју и са њом заједно принеси му и лијек - сузе и уздахе своје.

Ето, отворена су врата Покајања! Постарај се да уђеш, о грешни, док ти се не затворе! Он неће дати времена твоме немару. И сама врата, видећи те тако безбрижног, неће чекати да се твој нехај настави. Зашто си замрзео живот свој, несрећниче? Шта је више од душе твоје, човјече? А ти, грешни, омаловажио си је! Та, не знаш, љубљени, у који ће час Небесни Љекар заповиједити да се затворе врата Његова Љечилишта. Приступи, молим те, гледај да се исцијелиш. Господ жели да твојим покајањем обрадује војску небеску, Сунце је већ достигло час свога смираја, и само тебе ради још оклијева - да би стигао до обитељи небесне.

Зар ћеш дуго нечистог свога непријатеља трпјети, бестидно испуњавајући његову вољу? Он жели да те у огањ свргне! Ето за шта се он стара! То је његов дар онима који га воле! Он увијек ратује са свим људима, поражавајући их злим и нечистим жељама, и он, нечисти, до очајања доводи оне што су му се покорили, одрвењује срца, исушује сузе, да грешник не дође у скрушење. На сваки начин бјежи од њега, о човече! Осећај мржњу и одвратност незлобиву према ономе што је њему драго. Тако одгони лукавога, тако бежи од коварнога, јер је он човјекоубица од искони и до краја. Бјежи од њега, човјече, да те не погуби!

Послушај, љубљени, блажени глас који ти свакодневно говори: Ходите к мени сви уморни и обремењени и ја ћу вас одморити. Узмите јарам мој на себе и научите се од Мене, јер сам ја тих, кротак, милостив и смирен срцем, и наћи ћете спокој душама својим!" Господ ти најављује успокојење, и из дана у дан живот обећава. Приступи, не бој се! Благи Владика ни за чим нема потребе, Њему није потребна обвезница свих твојих грехова. Он је прибјежиште од свију зала, лијечи ране и дарује живот у изобиљу, као Благи; драге воље прима оне који се уз Њега приљубљују; као Бог Величанствени, Коме је све унапријед знано, Он зна све наше мисли и, ако Му ко долази ради исцјелења, види срце и све усрђе његово. Када онај ко Му приступа, води постојано благочастив живот, тада се Сам Бог Благи, по Својој благости, одмах даје њему који Га тражи, и прије него што човјек узведе поглед ка Богу, Бог му говори: "Овдје сам"; и прије него што Му се приближи, отвара Своје скривнице пред искатељем; и прије него што Га човјек за то замоли, измирује се са њим; и прије него што се помоли, удостојава га милости. Зато што то захтијева и жели љубав Божија. Она не оклијева да услиши оне који заиста прилазе Богу. И не прекоријева нечастивог који му опет долази, ријечима - "зашто си толико времена служио ђаволу и добровољно презирао Мене Владику?" И не истражује Владика колико је времена протекло, но гледа само на смирење, сузе и уздисања онога ко припада к Њему. Зато што све зна унапријед, као Бог и Саздатељ наш, Он нам одједном опрашта све гријехе, сва сагрешења у мислима и дјелима, и наређује да се грешнику донесе првоздана одјећа и још прстен на десну руку, и свим Анђелима заповиједа да се радују поновном проналажењу грешникове душе.Блажени смо сви ми, људи. У нас је Владика кротак, незлопамтив, благ, сажаљив, милосрдан, дуготрпељив, и сваки пут нам опрашта наше несреће, ако то само желимо. Јер, ево Он дозива, ево - дуго трпи, ево – подаје нам сва блага Своја у овом и тамошњем животу, ако га хоћемо.

 

ОСВИЈЕСТИ СЕ...

Колико сами желимо, толико нам и опрашта Благи Бог. Јер, Он нас овдје услишава, ако к Њему вапијемо, овдје нам опрашта, ако Га за то молимо; овдје брише безакоња наша, ако их признајемо. Овде је утјешавање, тамо - саслушавање; овдје трпљење, тамо - строгост; овдје снисхођење, тамо - праведност; овдје слобода, тамо - суд; овде безбједност, тамо - тескоба; овде насљеђе, тамо - мучења; овдје смијех, тамо - плач; овдје охладњелост, тамо - казна; овдје ниподаштавање, тамо - огањ вјечни; овдје гизда, тамо - црв што никад не умире; овдје надменост, тамо - унижење; овде грабеж, тамо - шкргут зуба; овде је све опточено златом, тамо - тама и мрклина; овде немар, тамо преступлљења која се не праштају никоме. Ко да не пролије сузе за нама, ко да нас не оплакује? Узмрзјевши живот, смрт волимо. Размисли сам, искрени брате мој, и изабери оно боље и за душу корисније. Зар је тешко плакати због дјела својих овдје, и кроз покајање учинивши себе лакопризнајућим, овдје се молити покај-нички да се сузе не би проливале ондје у огњу без икакве користи? Јер, проливајући сузе овдје, добијаш олакшање и сваку утјеху, а тамо, и плачући, бићеш подвргнут наказању и наплаћивању безбројних таланата (дугова својих). Исплати мало, умољавајући Владику да опрости дугове душе твоје. Ако овдје нећеш од многога мало да вратиш, тамо ћеш бити дужан, послије многих мучења.

Освијести се маколико, човјече, дођи к себи, и као твар разумна, познај да је тебе ради са неба сишао Свевишњи Бог да би те са земље на небо вазнио. Ти си позван на Свадбу Небеснога Женика. Зашто си нехајан? Зашто оклијеваш? Кажи ми, како ћеш поћи на свадбу, не имајући у себе драгоцјености и брачној светковини приличну одјежду? Свјетиљке немаш, како ћеш ући? Зар ћеш ући са непоштовањем? Одмах би зачуо страшне речи: "Пријатељу, како си ушао на свадбу, не имајући рухо свадбено? (Мат. 22,12), прилично Моме Царству?"...

Зар се не бојиш тога, зар не трептиш због тога што ће се ускоро јавити Женик у Слави Својој? Зар не знаш да је све већ готово и да небесна труба само чека на знак? И шта ћеш тада чинити, ако се не приправиш за тај час Божијег Прослављења? Бог ће прославити достојне.

Затрубиће са неба труба небесна и објавити:

"Пробудите се, љубљени Христови - ево дође Небесни Цар да вам да успокојење и радост у вјечноме животу за труд вашег подвижништва.

Пробудите се, гледајте Христа Цара, Бесмртнога Женика Којег љубисте". Јер, узљубивши Њега, постасте путници (туђинци) на земљи.

Пробудите се, видите Царство Његово које вам Он припреми.

Пробудите се, гледајте жуђенога Христа. Пробудите се, незаситим оком призирите на Господа, Којега узљубисте, ради Кога скрби трпјесте, за Кога се подвизава.

Приступите сада и са великом смјелошћу призирите на Њега, Жуђенога, и радујте се са Њим радошћу неисказаном, и "радости ваше нико неће узети од вас" (Јован, 16,22).

 

КАД ДОЂЕ ЖУЂЕНИ..

Дођите, насладите се добрима које "око не видје и ухо не чу и које у срце човјеку не уће" (1 Кор. 2,9), добрима које вам дарује Сам Жуђени, јер ће бити подигнути Свети на облацима свијетлим у сретење Њему (1 Сол. 4,17). Узлетеће праведни и достојни Бога у висоте ваздушне у неисповједивој слави, да угледају бесмртнога Женика.

Ко ће достојан бити у тај час да се вазнесе на облацима са великом радошћу у сретење Христу? Сви који јесу достојни биће вазнијети у Славу, а сви нечастиви остаће доље са великим стидом. Блаженство и радост онима који су се овде потрудили! Наказање и стид свима непокајаним грешницима! Блажен је онај који се овде потруди да се покаже достојним у томе часу! Кукаван онај ко себе учини недостојним!

Облаци ће вазнијети све Свете са земље на Небеса. А нечастиве ће дохватити Ангели да их вргну у пећ која гори огњем неугасивим.

 

Ко ће подати глави мојој обилне воде и очима изворе који би свагда и непрестано сузе точили - да плачем над собом дан и ноћ, молећи Бога да ме не покаже недосто-јним, у час јављања Свога, и да од Владике не чујем ону страшну пресуду: "Идите од мене сви који неправду чините, не познајем вас откуда сте" (Лука 13,27).

Свевишњи Боже, једини Бесмртни, укажи у тај час грешнику велике милости Своје, да се тајна нечастивост моја не открије пред зритељима - Ангелима, Архангелима, Пророцима, Апостолима, Праведнима и Светима! Спаси нечастивога Благодаћу и милостима Својим, и уведи га у рај сладости са савршеним праведницима! Прими, Владико, мољење слуге Својега, по молитвама Светих који су Ти благоугодили. Слава Христу. Амин.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 01 март 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.