header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Полиција хапси вернике који бране манастир од потапања (фото) Штампај Е-пошта
понедељак, 31 август 2015

 Полиција упала у манастирско здање у ваљевској Грачаници и хапси окупљене мештане који бране светињу од потапања због акумулационог језера Ровни, јављају данас београдски медији.

Према првим сазнањима, народ који је ту већ данима стражарио потрпан је у џипове и одведен. Међу неколицином верника највише је било жена и деце.

Полиција је развалила врата манастира и почела са изношењем преосталих икона.

На лицу места налази се и багер који руши конак.

Народ који је био у манастиру, а међу њима и две девојчице од три и пет година, остављен је на око километар од манастира. Њих чува неколико полицајаца и у близини је марица којом ће највероватније бити одведени код судије за прекршаје.

Према речима једног од присутних камиони односе даске од помоћних просторија манастирских у којима је народ спавао протеклих месеци, преносе локални медији.

Преостали необележени гробови око манастира сравњени су, а из манастира изнесен већи део икона и осталих црквених ствари.

Цела ова акција спроведена је како би била настављена градња вештачког, акумулационог језера Ровни, својеврсног ваљевског "скадра на Бојани", пројекта који се реализује још од 1988. године.

Изградња ове бране, која је требало да реши проблем пијаће воде у ваљевском крају, у више наврата је започињана, па заустављана због ратова и кризе. Велики новац међународне заједнице и ЕУ уложен је у пројекат, а да, како тврде борци за заштиту природне средине, нико не зна где су паре утрошене.

У међувремену, Ваљево је решило проблем са пијаћом водом, па је изградња бране обесмишљена, тврде еколози. И поред тога, неко инсистира да се градња настави и то по новим нацртима, према којима би ниво акумулиране воде био знатно виши у односу на почетни пројекат. Еколози упозоравају на катастрофалне последице које би настале по Ваљево и околна места ако би дошло до изливања бране, али и да би изградњом према стром пројекту околина била заштићена од изливања, а манастир звани Ваљевска Грачаница сачуван.

Манастир Св. Архангела Михаила у селу Грачаница подно Повлена, налази се на ушћу реке Сушице у Јабланицу. Као манастир, Грачаница се помоње у турским пописима из 1560. године али поједини гробови ии делови конака у непосредној близини сведоче да црква потиче из 15. века. На месту старог манастира подигнута је скромна црква вероватно пре 1926. године. У олтарском делу цркве сачвани су трагови старијег живописа у два слоја, што показује да је црква подигнута делом на темељима старије средњевековне грађевине.

 Фото: "Васељенска"

Извор: "Вести"

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 31 август 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.