header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Драгиша Бојовић, проф. универзитета: Један студент био у Студеници, а њих тридесет у Риму Штампај Е-пошта
петак, 08 јануар 2016

 Наше редовне анкете на првој години студија, на почетку сваке школске године, мотивисане научним и педагошким разлозима, показују да већина уписаних студената србистике на Универзитету у Нишу никада нису видели Студеницу, Жичу, Сопоћане. Насупрот томе, не мали број њих стигао је до Рима и Ватикана. Драстичан је овогодишњи пример: показало се да је само један студент, од њих седамдесет, био у Студеници (и то са фолклорним ансамблом, а не у организацији школе), а више од тридесет је било у Риму.

Да ли су бисери српске средњовековне културе мање важни од западноевропских? Да ли су родитељи толико богати да могу да пошаљу своју децу у иностранство, а на другој страни нису им пружили могућност да се упознају с најважнијим средиштима националне историје и културног идентитета? Препознаје ли се у овој тенденцији нечија намера да мења идентитет српског народа преко промене идентитета младих генерација? Постоји ли уопште икакав ред у остваривању образовних циљева екскурзија?

Са овом појавом у блиској је вези недавна најава српског министра просвете о драстичном смањењу часова веронауке у основној и средњој школи. Сигурно није реч о личном ставу министра Вербића, већ је у питању најава званичне политике не само Министарства просвете већ и Владе Републике Србије, чији је део то министарство. Синод Српске православне цркве је већ реаговао оштрим саопштењем у коме се, осим осуде Вербићеве најаве, говори о другачијем ставу других министара и премијера. Јавност није упозната са другачијим ставовима и они очигледно, за сада, постоје само у саопштењу Синода. Ни новоизабрани председник Националног просветног савета, професор Александар Липковски, није коментарисао Вербићеву изјаву дату на седници тог савета.

Због изношења једног, за јавност, драстичног става, у сенци је остала друга веома важна констатација министра Вербића: да до данас није урађена озбиљна анализа ефеката увођења веронауке и грађанског васпитања. Опште је познато да озбиљног сагледавања квалитета наставе веронауке није било. Зато постављамо и следећа питања: зашто су за вероучитеље и ђаке неупотребљиви уџбеници веронауке? Зашто су, у многим случајевима, математичари, хемичари, историчари или филолози бољи вероучитељи од теолога? Зашто у појединим епархијама постоји озбиљан приступ овом проблему док се у другим тиме ретко ко бави? Јавност очекује одговоре и на ова питања. Ако их добијемо, треба их искористити у још једном напору да се очува настава веронауке, као цивилизацијско достигнуће о цивилизацијским тековинама, а на корист ученика, њихових родитеља и друштва.

Извор: "Политика"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.