header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Истерани на чистац - папофил Амфилохије признао посету римском архијеретику Штампај Е-пошта
понедељак, 18 јануар 2016

 Митрополит црногорско-приморски Амфилохије потврдио је данас у Београду да су представници СПЦ боравили у Ватикану, али је негирао да је том приликом било разговора о доласку поглавара Католичке цркве папе Фрање у Србију.

Митрополит Амфилохије рекао је новинарима да је папи уручен одговор патријарха српског Иринеја на његово писмо од прошле године, а у вези канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.

„У одговору нашег патријарха је предвиђена комисија за разговор са наше стране и сада очекујем од Ватикана да они у свом одговору одреде комисију. Највероватније ће, поред чланова бискупске конференције католичке цркве у Хрватској, у дијалогу непосредно учествовати и представници Свете столице”, рекао је митрополит.

Упитан да ли је време за папину посету Србији, митрополит је рекао да о томе конкретно није било разговора.

„То је питање будућности и на неки начин везано је и за личност Алојзија Степинца”, рекао је митрополит подсетивши да је реч о најтрагичнијем периоду у односима двеју црркава.

Он је додао да се цео тај период прелама преко личности Степинца.

У делегацији СПЦ је, по речима митрполита, у Ватикану био и владика бачки Иринеј и др Дарко Танасковић, бивши амбасадор Беграда у Ватикану и актуелни амбасадор Србије при Унеску, јавља Танјуг.

Папи Фрањи су, каже, уручили поклоне - иконе Мајке Божје и светог Јована Владимира.

„Икону светог Јована Владимира папи смо уручили поводом 1000. годишњице обележавања његове мученичке смрти, он је страдао у време јединствене цркве Истока И Запада"рекао је митрополит новинарима на представљању књиге „Свети Немањићи” у издању Светигора преса.

Он је додао да је то била прилика да папу обавесе и о обележавању те годишњице и о свему ономе што ће СПЦ у међувремену предузети до септембра идуће године, односно освећења храма светог Јована Владимира у Бару.

Амфилохије је истакао да вековни дијалог православне и католичке цркве заправо никада није престајао, од 11. века.

„Наше је да и даље делујемо у то правцу. Православна црква је увек била за дијалог, љјубав и истину”, навео је он.

Митрополит је напоменуо и да ће у комисији за дијалог са католичком црквом о Степинцу, поред саветника тог тела бити он, апископ бачки Иринеј, митрополит загребачки Порфирије, епископ славонски, као и амбасадор Танасковић.

СПЦ очекује да та се та тела што пре дефинишу како би могла да почну а раде свој посао, закључио је митрополит.

http://www.politika.rs/scc/clanak/347412/Amfilohije-Nije-bilo-reci-o-dolasku-pape-u-Srbiju

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 јануар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.