header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Надбискуп Желимир Пуљић: Степинац светац без обзира на закључке православно-католичке комисије Штампај Е-пошта
недеља, 17 април 2016
       Алојзије Степинац биће проглашен за свеца упркос противљењу Српске православне цркве /СПЦ/ и без обзира на то шта ће о његовом лику и дјелу закључити православно-католичка комисија, изјавио је предсједник Хрватске бискупске конференције Желимир Пуљић.

"Не зна се тачан датум проглашења, али из разговора с папом Фрањом речено нам је да то не би требало дуго да траје и да се тај поступак не доводи у питање", рекао је за "Блиц" Пуљић, који је као члан хрватске делегације недавно посјетио римокатоличког поглавара.

Он сматра да ће православно-католичка комисија ускоро моћи почети ради, јер су именовани њени чланови, а да ће Ватикан из својих редова поставити предсједавајућег.

Пуљић је истакао да задатак комисије није да расправља о светости Степинца, "јер је то већ учинила Конгрегација за проглашење светим и блаженим", те да нема разлога да рад комисије траје дуго.

"Блиц" наводи да би комисија двије цркве први пут требало да се састане почетком маја.

Вођа делегације СПЦ, митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да Ватикан има право на канонизацију, али да ће то имати негативног одјека у православној јавности.

"Рад комисије треба да послужи да се улога Степинца сагледа шире и да се о његовим поступцима прије, за вријеме и послије Другог свјетског рата према људима православне вјере, каже истина. Ако се и након тога Степинац канонизује, то ће имати негативног одјека у православној јавности", рекао је Амфилохије.

Он је истакао да "оно што је битно у цијелом поступку јесте благодарски приједлог папе Фрање за истинским и правим дијалогом који је једини начин да се успоставе бољи односи двије цркве".

 Фото у наслову: Степинац "покрижава" отету српску децу

Извор: "Срна"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 17 април 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.