header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Алексеј Зигмонт: Владимира Путина и патријарха Кирила на Светој Гори сусрешће побуњени монаси Штампај Е-пошта
петак, 27 мај 2016

 Припрема посете Владимира Путина и патријарха Кирила Атосу, поводом прославе 1000 година „руског присуства“ на Светој Гори, поклопила се с најновијим протестом представника три атонска манастира против неких поставки које ће бити разматране на предстојећем „Свеправославном сабору“. У случају да њихови захтеви не буду испуњени, монаси прете изласком испод омофора Константинопоља.

Претпоставља се да ће се у суботу, 28. маја, Владимир Путин и патријарх Кирил сусрести на Атосу ради учешћа у прослави 1000. годишњице „руског присуства“ на Светој Гори. Планирано је да на пријему учествују председник Грчке Прокопис Павлопулос и премијер-министар ове државе Алексис Ципрас.

Посету ће медијски покривати конзервативни ТВ канал „Цариград“, чији је главни уредник Александар Дугин (који је тим поводом већ допутовао на Свету Гору – нап. „Борба за веру“).

По тврђењу грчких средстава масовног информисања, посета руског председника и патријарха московског изазвала је незадовољство неких представника Константинопољске патријаршије и Грчке Цркве, које сматрају да после давања Атосу независности 1913. године и његовог проглашења аутономном монашком државом, не може бити било каквих националних „присустава“, а ако их и има, утолико горе по њих.

Завршна фаза припреме догађаја поклопила се с новим таласом протеста неколико група атонског монаштва против одредаба „Свеправославног сабора“, који ће бити одржан од 18. – 27. јуна на острву Крит. Подсећамо да је 13. маја било објављено „Отворено писмо светогорских отаца“ (овде:), које су потписала шесторица клирика из манастира Велика Лавра, Кутлумуш и Ватопет, у коме они обавештавају да прекидају помињање константинопољског патријарха, што по црквеним канонима значи – излазак испод његовог омофора. Раније, у марту-априлу текуће године, шест манастира – пет грчких и један бугарски – упутили су светогорском Свештеном Киноту (орган управљања монашком аутономијом) писма протеста против неколико докумената (овде:), чији су пројекти били припремљени на предсаборском саветовању у Шамбезију.

У новом писму атонски старци указују на то да је курс Сабора усмерен на оправдавање „свејереси“ екуменизма, братимљење са „јеретицима“ и кршење канона, а у коначном исходу све ће ово допринети успостављању „Новог светског поретка“. Они су истакли шест захтева, међу којима су осуда јереси, право гласа сваког епископа, а не посебних Цркава, изузеће из правилника поставке о обавезности саборских одлука, а такође и разматрање питања поста и друбрачности свештенства.

Организација прославе у част 1000.годишњице руског монаштва на Атосу и посета председника и патријарха тим поводом, може се посматрати као још један заједнички корак црквено-државне политике, који има за циљ да продемонстрира величину, древност и ширину географског присуства Руске Православне Цркве уочи „Свеправославног сабора“. Патријарх Кирил се због тога налази између две ватре: с једне стране, Констанинопољ изражава скепсу према неумесној помпи и националним бојама будућег празника, а са друге – атонски ревнитељи побожности са Свете Горе имају озбиљне замерке на његов екуменистички курс и дијалог с инославнима. Стога, овај потез Москве може имати супротан ефекат, и једва да јој може донети победничке поене.  

Извор: „Независимаја газета“, 20.мај 2016.

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 27 мај 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.