header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Одржана конференција о враћању црквене имовине Штампај Е-пошта
среда, 25 март 2009

Одржана конференција о враћању црквене имовине

24. март 2009. | 17:10

           НОВИ САД - У организацији Покрајинског секретаријата за прописе, управу и националне мањине данас је, у великој сали Скупштине АПВ, одржана II међународна конференција "Реституција имовине црквама и верским заједницама у Републици Србији".     

Директор Дирекције за реституцију Владимир Тодоровић изјавио је да би у 2009. години могао да буде донет општи закон о реституцији.

"Општа денационализација тек треба да се спроведе и очекујемо да тај процес у легислативном смислу почне ове године", рекао је Тодоровић на Међународном скупу о повраћају имовине црквама и верским заједницама у Скупштини Војводине.

Навео је да ће се општи закон о реституцији односити на око 80.000 захтева које су поднели грађани за враћање имовине која им је одузета након Другог светског рата, у процесу национализације.

"Припреме закона трају мало дуже јер се транзиција у сфери својинских односа у Србији споро спроводи. Светска економска криза додатно је успорила процес доношења општег закона о реституцији", казао је Тодоровић.

Имовина цркава и верских заједница

Према његовим речима, незаустављив је процес враћања имовине црквама и верским заједницама, на основу закона који је донет 2006. године.

Прецизирао је да цркве и верске заједнице потражују око 83.000 хектара земљишта, око 1.300 стамбених објеката, 712 пословних објеката, 249 гробаља и 145 матичних књига.

Тодоровић је навео да највише потражује сремска епархија Српске православне цркве и додао да се највећи део њених захтева односи на земљиште и шуме на Фрушкој гори.

Он је рекао да ће бити проблема приликом враћања стамбених објеката црквама и верским заједницама јер је између 95 и 98 одсто тих објеката у међувремену приватизовано.

"То значи да ће бити проблема у смислу натуралног враћања тих објеката", казао је Тодоровић.

Оценио је да процес реституције црквене имовине није такав да би могао да угрози националне ресурсе.

"Ако би се црквама вратило сво пољопривредно земљиште које потражују, то би било свега 0,7 одсто укупног обрадивог земљишта у Србији, односно 1,3 одсто шумских поседа", прецизирао је Тодоровић.

Проширење процеса реституције

Председник Скупштине Војводине Шандор Егереши рекао је да је у Војводини највећи број одузетих верских поседа, готово два пута више него у осталом делу Србије.

"Око 94 одсто укупне реституције пољопривредног земљишта треба да се реализује у Војводини", казао је Егереши.

Навео је да је у Војводини одузето десет пута више земље него у осталим деловима Србије и заузео се да процес реституције буде проширен и на све друге власнике национализоване имовине, а не само да се односи на цркве и верске заједнице.

Помоћник министра вера Драган Новаковић рекао је да је Србија доношењем Закона о враћању имовине црквама и верским заједницама поштовала своје међународне обавезе и дала важан допринос хармонизацији домаћих прописа са прописима Европске уније.

Додао је да ће се, уколико процес реституције црквене имовине буде на време завршен, смањити и буџетска издвајања за деловање цркава и верских заједница.

 http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/drustvo/2009_03_24/vest_121182.jsp

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 март 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ 31.5. У 12 НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Захтевамо ХИТНУ ИЗМЕНУ закона и правилника који прописују ПРИСИЛНУ ВАKЦИНАЦИЈУ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ!До јуче су на удару игле (доказано НЕбезбедних вакцина), била наша деца, данас су и наши родитељи, затим труднице, хроночно болесни... Без сумње, сутра више нико неће бити изузет од законом обавезног злокобног шприцања, УKОЛИKО ОДМАХ НЕ УСТАНЕМО ДА ОДБРАНИМО СВОЈЕ УСТАВНО И ПРИРОДНО ПРАВО НА СЛОБОДАН ИЗБОР И САЧУВАМО ВЛАСТИТИ ПСИХОФИЗИЧKИ ИНТЕГРИТЕТ!

Видимо се 31.маја у Београду - "Нећу да МОРАМ, хоћу да БИРАМ!“

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.