header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Петар Пројков: Одговор грешном Радиславу Штампај Е-пошта
уторак, 30 август 2016

Поштована редакцијо,

Пишем вам поводом писама "грешног Радислава" и надам се да ће те да објавите ово писмо које вам шаљем. Нежелећи да унизим дело светог оца Саве, али хоћу само да потсетим на неке историске догађаје од пре 7-8 векова.

Пре 8 векова овај Балкански полуостров имао једну архиепископију, архиепископију коју је још у 7. века установио свети цар Јустинијан. Архиепископију, чије корење поставио је свети Еразмо, Архиепископију коју је пославјанчио свети Климент, кога Срби ни воле, ни поштују, мада је он у Београд  учинио чудо и васкрсао младог момка, Архиепископију коју је утврдио цар Самуил и цар Василије Други. Архиепископију са којом управљали су и премудри Теофилакт који је тумачио Свето Писмо, свети Константин из славног рода Кавасиле, и блажене исповеднике православне вере Григорија, Лава, Варлаама, Прохора...

У тај 13. век, једна млада словенска земља се развијала и постала је краљевина. Епархије ове земље канонски су припадали Охридској Архиепископији, са којој у то време управљао један од најславних архиепископа Димитриј Хоматијан. Желећи да та земља има своју јерархију, без дозволе канонског архипастира и канонског сабора коме су припадали њени епископи, прогласила је своју цркву за аутокефалну. Њен први архиепископ је био свети Сава.

Слично се догодило и по 7 векова. Једна млада словенска држава, хтела је да има своју јерархију и своју Цркву и да обнови славну Охридску Архиепископију. То се и догодило када блаженоупокојени архиепископ Доситеј је изабран за поглавар те Цркве, исто као што и пре 7 векова се десило са светим Савом.

Да је и свети Сава био у сличну незахвалну ситуацију, као и данашња јерархија МПЦ-е, сведочи и ова писмо које је упућено од стране архиепископа Димитрија Хоматијана светоме Сави. (http://resavskimisionar.blogspot.mk/2011/06/blog-post.html )

Немојмо да будемо пристрасни и да за нашу Цркву кажемо једно, а за Цркву нашег братског народа друго. Тако, ако неко тврди да смо ми Македонци расколници, онда треба да каже исто и за светог Саве и свете Немањиће. Македонци су од светог Саве учили како се саздаје нова Црква.

Даље у историји, епархије садашње Македоније, никада пре 20. века нису припадали српкој цркви. Чак и када су Српски краљеви владали са Македонијом, Македонске епархије су били под јуриздикције Охридске Архиепископије. Када је пропала Охридска Архиепископија, незаконито укинута, као и пећка архиепископија, епархије су потпале под Цариградску Патријаршију, а затим и под Бугарску егзархију. Тако да сваки онај који тврди да смо ми Македонци поцепали хитон светог Саве, је обичан клеветник и лажов.

Чудно је и да неко ко се залаже за Српску Цркву, не поштује свога првојерарха и наследника светог Саве - Свјатејши патријарх Иринеј.

Нека Бог, ради молитве светог Климента, под чији свети омофор се налазе сви Македонци, па чак и браћа и сестре из ПОА-е и светог Саве под чији омофор се налазе Срби, да да се опет помиримо и да наше Цркве живе у љубави и слогу.

С поштовањем,

Петар Пројков

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 август 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.