header image
НАСЛОВНА СТРАНА
(Још једна) груба грешка руске црквене дипломатије: патријарх Кирил упутио честитку Порошенку Штампај Е-пошта
уторак, 30 август 2016

 Патријарх Руске Православне Цркве Кирил честитао је 24. августа дан независности Украјине незаконитом председнику Порошенку. Честитка Порошенку објављена је на званичном сајту Московске Патријаршије:

„Вама и свим становницима моме срцу драге Украјине честитам 25. годишњицу проглашења независности“, - каже се у тексту писма. „1991. године Украјина је изабрала пут самосталног развоја. Ступивши на овај пут, она је ушла у непознату реалност и суочила се с новим, често страшним изазовима.  Један од њих, на моју дубоку жалост, и даље је конфликт на истоку земље“, - истакао је Поглавар Руске Православне Цркве.

Код неких ће овакав поступак изазвати чуђење, а код других гневно огорчење. Наравно, патријархово писмо Порошенку неки ће покушати да објасне тежњом ка добру и миру. Међутим, то би могло звучати тако да се ради о легитимном лидеру земље, који није починио тешке злочине против човечности, који су резултат крвавог државног преврата бизнисмена Порошенка-Валцмана.

Честитање независности Украјине је такође врло чудан корак. Од кога је Украјина постала независна? Од свог народа? Украјина, као што је познато, - исконски је део Русије, као што је то, на пример, Далеки исток. А ако на Далеком истоку неки губернатор, уз подршку Американаца, освоји власт и прогласи независност, хоће ли наши јерарси и њему упутити честитку?

Дакле, патријарх је честитао Порошенку победу сепаратистичких снага. И то није све. Поглавар Руске Православне Цркве честитао је крвавом криминалцу, чији су злочини у потпуности доказани и очигледни целом свету. Поздравити убицу хиљада православних поводом отцепљења Украјине од Русије – то је врло непромишљен чин. Ко саветује нашег патријарха да чини такве кораке? Ко у патријаршији спроводи тако непромишљену црквену политику, и све чешће и чешће излаже патријарха таласу узнемирености и неповерења од стране његове пастве? Све чешће смо сведоци великих пропуста наше црквене дипломатије и јавних и бесперспективних покушаја кокетирања са онима који настоје да униште Русију и њену Цркву.

По материјалу са: „Берег России

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 август 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.