header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Бранко Радун: Владика Kлуни и председник Kлуни Штампај Е-пошта
недеља, 25 септембар 2016

 Сатирични сајт Zicer.org је објавио „вест“ да ће Владика Григорије глумити Џорџа Kлунија у реклами за француско вино. Једну овакву бенигну измишљотину су пренеле готово све дневне новине и бројни портали. Зашто?

 На први поглед чини се да је реч само о заиста великој физичкој сличности еп. Григорија и холивудског заводника. Поред тога вест је деловала „аутентично“ јер је епископ велики љубитељ вина и сам се опробао у винарском бизнису. Но надимак „херцеговачки Kлуни“ није се залепио за Григорија због физичке сличности већ и због углађеног изгледа који је необичан за наше епископе који гаје немаран монашки стил као и због склоности и ка великој медијској промоцији. Осим тога „фенси владика“ промовише нови црквени стил – екуменистички дијалог, извињавање Хрватима за „бомбардовање“ Дубровника и блискост са муслиманским великодостојницима. Многи му замерају што је Хрвате са херцеговачког Дебелог брега, које је традиционално усташко упориште на ХРТ-у назвао „добрим људима меког срца“ а данас што се не оглашава због напада на Републику Српску и Додика који долазе из кругова врха муслиманске заједнице из Сарајева са којом одржава односе који су присни скоро колико и они са бискупима.

Да се разумемо нико разуман нема ништа против изјава и дела толеранције, али је ипак претерано па и мазохистички када такве изјаве долазе у моменту кад са друге стране имамо ратнохушкачке позиве на укидање Српске као „геноцидне творевине“ или апели да „Влах не буде градоначелник Сребренице“.

На жалост није само реч о појави фенси владика већ и њихових паралела у политичкој сфери. Имали смо и председника Тадића који је исто тако волео да се пореди са Џорџом Kлунијем па су то користили и Берлускони и сам Kлуни. Они су то користили да на јефтин начин придобију српског председника који је неговао спољни изглед и био опседнут медијским имиџом. Хегемонију маркетинга и доминација имиџа у српској политици је или баласт за озбиљну политику или је потпуно истискује. Нимало случајно – београдски и херцеговачки Kлуни су били пријатељи, а „Владика Kлуни“ је био и кандидат „Председника Kлунија“ за патријарха СПЦ.

На крају да не останемо неправедни према правом Kлунију који није остао само „глумац лепотан“ већ је израстао у озбиљног ствараоца који ће оставити трага у филмској уметности и познатог мировног активисту.

Извор: "Видовдан"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 25 септембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 93 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.