header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Да ли се припрема нови сусрет папе и руског патријарха? - митрополит Иларион поново у Ватикану Штампај Е-пошта
понедељак, 12 децембар 2016
        Сусрет председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) митрополита волоколамског Илариона с римским папом Фрањом одржан је у Апостолској палати у Ватикану 10. децембра, саопштила је Служба за информисање ОВСЦ МП.

Председник ОВСЦ МП пренео је папи - поводом његовог 80. рођендана, који ће прославити 17. децембра, - поздраве и доброжељења патријарха Руске Православне Цркве Кирила Гунђајева. Митрополит Иларион је уручио папи и поклон руског патријарха – икону Светог Серафима Саровског. Са своје стране, папа је замолио да се пренесу његове речи искрене благодарности и братски поздрав.


Стране су разматрале различита питања билатералних односа РПЦ и Римокатоличке „цркве“. Како је истакао митрополит Иларион, теме које су дотакнуте за време историјског сусрета предстојатеља две цркве 12. фебруара у Хавани и даље су актуелне. То се пре свега тиче ситуације на Блиском Истоку, где терористи настављају да убијају невине људе.


У току разговора пажња је била посвећена развоју културне сарадње, која је у последње време обележена низом значајних догађаја. Тако је 25. новембра у Третјаковској галерији отворена јединствена изложба ремек-дела италијанске религиозне уметности из Ватиканских музеја, а 11. децембра у Риму је одржан концерт духовне музике у извођењу Московског синодалног хора РПЦ и хора Папске сиктинске капеле, који је уприличен поводом папиног 80. рођендана.

Са концерта у Риму - кардинал Курт Кох и митрополит волоколамски Иларион
 

Састанку су присуствовали службеник Државног секретаријата Свете столице монсињор Висвалдас Кулбокас и службеник ОВСЦ МП свештеник Алексиј Дикарев.

 

По материјалу са: ОВСЦ МП

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 децембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.