header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Духовна пустош западног света или избор за смрт Штампај Е-пошта
недеља, 02 април 2017

 У Европи је порастао ниво туге, губитка смисла живота, лекари не могу да се изборе са захтевима за еутаназијом

Лекари у Холандији више нису у стању да се изборе са великом количином захтева за еутаназијом, при чему се међу онима који су изразили жељу за умирањем сада не налазе само неизлечиви болесници, него и једноставно они грађани који „осећају меланхолију и који су изгубили смисао живота“ – изјавио је Белгијанац Лео Ван Дусбург, представник Европског хришћанског политичког покрета (ЕХПП), преноси Благовест-инфо.

Дусбург учествује на XXIII међународној конференцији „Вредности и интереси у свету који се мења: хришћански приступ“, Фонда јединства православних народа (ФЈПН), која се од 27-30 марта одржава у Немачкој.

Према оценама Дусбурга, у овом тренутку у многим земљама ЕУ „предате су забораву такве социјалне структуре као што су породица и црква“, а истовремено, како је он истакао, „на Западу је порастао ниво туге, узнемирености, губитка смисла за животом“, догађа се много више суицида.

„У Холандији је порастао број захтева за еутаназијом на основу психолошког несхватања, неприхватања страдања… Број захтева за

ом у земљи превазилази физичке могућности лекара за остваривање тог посла“ – рекао је Дусбург, подсетивши да је у Холандији еутаназија подржана на државном нивоу. Стручњак није навео конкретне бројке, саопштавају РИА Новости.

У октобру прошле године, западни медији су саопштавали да влада Холандије припрема законски пројекат који дозвољава вршење еутаназије и у односу на оне који желе да умру не по медицинским показатељима – него су се просто уморили од живота и желе да умру. Претпоставља се да ће документ бити разрађен до краја 2017. године, после консултација са стручном заједницом.

Холандија је постала прва земља која је легализовала еутаназију 2002. године за неизлечиве болеснике који трпе тешке физичке болове. Раније је саопштавано да је 2015. године у Холандији било регистровано више од 5,5 хиљада случајева еутаназије, која се данас практикује и у низу других европских земаља.

„Сада се питање поставља на следећи начин: чак и онај ко не страда од неизлечиве болести, него просто старији људи који осећају тугу и губитак смисла живота, морају имати право на еутаназију. Па и у случају здравог човека, који се једноставно не осећа психолошки доста удобно, као старији човек… И та идеја се протура“ – рекао је Дусбург.

Белгијски друштвени делатник је навео пример: за време недавне изборне кампање у Холандији, током друштвених расправа на телевизији, мушкарац од 56 година се директно обратио друштву са питањем: „Мени није 75 година, када се омогућава еутаназија, ја сам генерално здрав човек, но ја не желим да живим и не видим смисао живота – на који начин ми се може помоћи да умрем?“.

Према речима Лео Ван Дусбурга, филозофска основа која се подводи под дозволу еутаназије, огледа се у томе што „свако има право да располаже сопственим животом и да га оконча онако како он сматра да је потребно“. Међутим, овај приступ је неправилан, сматра представник ЕХПП. Уместо да се разочараним људима помогне да умру, потребно је помоћи им да поново пронађу смисао постојања, „нађу им место међу живима“.

„Аутономија индивидуума постаје идеологијом, циљем и својеврсном религијом. То нам показује банкрот друштва. Људи на Западу никада нису били толико материјално „забринути“ и толико зли, незадовољни животом…Ми хришћани имамо друго схватање слободе од људи секуларног света: они схватају слободу као слободу „од“. Од свега што може да ограничи њихову аутономију индивидуума. Ми сматрамо да је слобода – у ствари слобода „за“. За љубав према ближњем, за служење Господу“ – изјавио је стручњак.

Дусбург је при том скренуо пажњу на појачани притисак на лекаре у Западној Европи, који се не слажу са спровођењем абортуса и еутаназије. „Данас се у Европи разматра питање о томе да се забрани докторима да се противе абортусу из религиозних убеђења и из тог разлога што они газе Хипократову заклетву – да штите човеков живот и да га никада не одузимају“ – констатовао је он.

Превод ФСК са руског: www.pravoslavie.ru/102300.html

Последњи пут ажурирано ( недеља, 02 април 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 58 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.