header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Историја нишкe бруке Штампај Е-пошта
недеља, 30 април 2017

 Као што врлина тежи врлини,  тако и безакоње без покајања рађа низ нових безакоња.  Ових дана допиру до нас информације о чишћењу старог гробља у Нишу на Побусни понедељак. Скоро сви локални медији, затим Вечерње новости, Блиц и званични сајт СПЦ се баве овим догађајем. Сајт Епархије нишке обилује фотографијама са ове акције Епископа Теодосија, градоначелника Ниша и свештенства. Гледајући све ово сетих се покојног професора Грује Јовановића и његове борбе да право стање у Нишкој епархији изађе на видело.

Човек који се упокојио на Благовести прошле године после причешћа и повратка са свете литургије деценијама је упозоравао нашу црквену јавност и свест на погубне процесе у овој епархији. Сва ова вишедеценијска мешетарења  нишког свештенства резултирала су прогоном без истраге и суђења канонског Епископа нишког Јована и доласком за администратора епархије Епископа Теодосија.Тиме је низ безакоња и антиканонских поступака настављен и ова епархија СПЦ је практично приватизована. Нишки храмови и седиште епархије су окупирани од стране породица Тимотијевић и Цинцаревић којима су се придружили њихови верни сарадници у лику неколико свештеника и чланова њихових породица. Њихово удруживање и подмукли и надасве антихришћански поступци познати су многим људима и ван Ниша и Епархије нишке.

  И у овим светлим данима после празника Васкрсења Господњег они нас бомбардују извештајима о њиховим активностима умишљајући у својим главама да су једино они Црква и да по погубном папистичком учењу без њих спасења нема. Људи који се више баве наступима на ,,фестивалима на престижним локацијама“ и различитим врстама трговине, него узрастањем Цркве Божије дали су себи за право да буду једини тумачи Божје воље.

   Владика Теодосије је прича за себе јер у време кад се наставља кидисање албанских политичара и терориста на све православно на Косову и Метохији он се свим силама труди да што више борави у Нишу и у тој жељи да зграби све што се зграбити може за Васкрс служи две литургије и то поноћну у Грачаници и јутарњу у Нишу. Чинећи овакав озбиљан канонски преступ он православни народ на Косову и Метохији ускраћује за духовно старање и молитву и то у дане највећег хришћанског празника јер он у Нишу служи и на Велики четвртак,Томину недељу и Побусни понедељак када и изјављује чистећи старо гробље да он брине ,,како нишлије током  лагане шетње могу да се диве лепим споменицима,прочитају имена на њима и сете се оних који су живели пре њих“ (Вечерње новости 22.04.2017.године).

  И ту се враћамо на почетак ове приче да једно безакоње без покајања израђа низ нових безакоња. У овом случају је на жалост тако, јер узурпирањем трона Епархије нишке и грубим прогоном Владике нишког Јована се наставља низ антиканонских  и безаконих поступака Епископа Теодосија.

  Друштво ,,нишких разбојника“ свештеника привидно следи овог епископа али очију упртих ка Београду и своме ,,деди“ Патријарху понашајући се као да се ништа није догодило ,једино страхујући од губитка својих  привилегија, положаја и уносних послова, сматрајући да је ћутање верног народа ,свештенства и монаштва знак одобравања и слабости. Нажалост у овоме можда и има истине али суштинско питање је хоће ли оваква непочинства проћи без Божије казне? Целокупна историја Свете Православне Цркве нас учи и опомиње да Господ неће ,,превидети“ оволика безакоња и да се ближи дан кад ћемо сви примити плату као добре или зле слуге. По свему до сад виђеном ови људи учаурени у своје поимање Бога и вере православне немају намере да се покају и замоле опроштај од верног народа кога су због својих личних интереса обезглавили али и од Владике Јована кога су на правди Бога прогнали. На њихова приземна и фарисејска оправдања за ова безакоња не треба ни трошити речи,  а православнима који се труде да живе по заповестима Божијим остаје да се моле за све али и да не ћуте како камење не би проговорило, јер ако до тога дође биће касно за многе.

  Сам наслов текста из Вечерњих новости о чишћењу старог гробља у Нишу ,,Нишка брука иде у историју“ није ни мало случајан, текст је само наставак нишке бруке којој ће ако Бог да убрзо доћи крај, али је и порука Епископу Теодосију да се позабави својим намученим народом на Косову и Метохији јер ниједно звање или епархија није вредно вечног проклетства.

  Петар Костић

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 април 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.