header image
НАСЛОВНА СТРАНА
По договору папе Фрање и патријарха Кирила – мошти Светог Николе у Русији Штампај Е-пошта
понедељак, 22 мај 2017

 У Москву је – специјалним авионом – из Барија стигао ковчег са делом моштију Светог Николе-Николаја Чудотворца. У руском православљу једног од најпоштованијих светитеља. Авион се приземљио у московском аеродрому Внуково-3, где су мошти дочекали великодостојници РПЦ и верници са иконама и цвећем. На писти је била почасна чета.

Одмах по изношењу моштију из авиона – на писти – молебан је одслужио митрополит Арсениј.

Мошти Николаја Чудотворца се сматрају светињом и у католицизму и у православљу. У Барију се чувају 930 година и данас су први пут напустиле тамошњу цркву у кој су похрањене под марморном плочом тешком 32 тоне.

Смештене су у специјални ковчег од пломбирног стакла, а њихов превоз у Москву надзирали су други човек Руске православне цркве митрополит Волоколамски Иларион и архиепископ Барија Франчеко Какући.

У московском Храму Христа Спаситеља мошти је дочеко руски патријарх Кирил...

Папа Франциско дао је начелни пристанак да мошти Николаја Чудотворца први пут напусте Бари и Италију за време познатог сусрета са Кирилом у Хавани.

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.