header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Још један паписта на владичанском трону: Никодим Косовић, нови епископ далматински Штампај Е-пошта
уторак, 15 август 2017

 Епархија далматинска добила је новог епископа. Ријеч је о архимандриту Никодиму Косовићу, који је од 2012. врло успјешно обављао дужност игумана манастира Крка или, пуног назива, Светоархангелског општежитељног манастира Крка.

Досадашњи еписког далматински Фотије Сладојевић постављен је за зворничко-тузланског епископа. Иначе, Косовић је рођен 1981. у Задру. Богословију св. Арсенија Сремца завршио је 2000. у Сремским Карловцима, а затим је дипломирао на Богословском факултету на Аристетолову универзитету у Солуну 2009. године. Магистрирао је на Понтификалном источном институту у Риму 2011. Од тада је био докторанд Факултета за канонско право Грегоријанског универзитета у Риму.

Занимљиво је да новоизабрани епископ далматински у јавности слови за представника Српске православне цркве 21. стољећа, посве нетипичног за вјерске кругове. Своје је именовање на ту високу позицију у хијерархији православног свећенства, примјерице, обзнанио посредством друштвене мреже Фацебоок, што је права ријеткост за црквене великодостојнике. Посјетитељи шибенског Фестивала алтернативе и љевице (Фалиш) имали су га, осим тога, прије двије године прилике упознати на изнимно посјећеној јавној трибини „Црква и антифашизам“.

На том је скупу, у друштву фра Драге Бојића, фрањевца Босне Сребрене, међу осталим, говорио о антифашистима међу свећенством и екстремним националистичким пројектима у 20. стољећу, њиховим поборницима унутар Римокатоличке и Српске православне цркве на овим просторима и рефлексијама на данашње вријеме. Екстремне ставове и изјаве, казао је том пригодом, „треба препустити суду Божјем“, те је изразио наду како ће их се надићи и препустити прошлости доласком млађих људи у цркве, оних који нису оптерећени ратом.

Ваља додати и то да је доласком Косовића за игумана манастир Крка постао свјетовно отворенији, а успостављена је и чвршћа сурадња с локалном заједницом и институцијама, попут Јавне установе Националног парка Крка. Управо ће у манастиру Крка, поводом Преображења Господњег (18. коловоза), ЈУ НП Крка одржати свој четврти овогодишњи „зелени стол“ и окупити локалне произвођаче аутохтоних пољопривредних производа и рукотворина.

Марина Јурковић, „Слободна Далмација

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.