header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополија аустралијско-новозеландска о референдуму по питању дефиниције брака у Аустралији Штампај Е-пошта
понедељак, 28 август 2017
         Скорашњи покрет за измену смисла, схватања и дефиниције брака није спонтано настао у народу, још мање у академским или религијским круговима, већ се глобално намеће одозго, политичким каналима и средствима. Влада Аустралије је најавила плебисцит (лат. – опште директно гласање целог народа, референдум) како би се сав народ изјаснио по овом питању.

Остављајући по страни чињеницу да огромна већина становника Аустралије долази из, живи у, и практикује традиционални природни брак, и да ово питање не долази од народа већ од релативно малих, али политички утицајних кругова, дужни смо као хришћани да - у светлу Божанског откровења - дамо одговор када нас упитају за наше веровање. (Уп. 1. Петр. 3, 15.) Света тајна брака коју чине мушкарац и жена (уп. 1. Мојс. 2, 18-25; Јн. 2, 1-11.) и породица која од ове освећене заједнице проистиче, јесте воља Божија, изражена у Његовом Светом Откровењу. Од постања света брак јесте и биће само савез мушкарца и жене, и Црква неће признавати ни благосиљати ништа друго уместо онога што је установио Сам Господ Бог. Смисао ове свете тајне брака између мушкарца и жене се агресивним "социјалним инжењерингом" релативизује, замагљива, запоставља и у крајњој линији поништава. То губљење смисла ће се многоструко одразити на наше породице а посебно на нашу децу и будуће генерације. Господ је благословио да светотаинска заједница мушкарца и жене буде крунисана рађањем, родитељством. У том светлу, у овом освећеном и Богом даном, природном психо-физичком амбијенту, деца могу да имају потпуно искуство родитељства оца и мајке. С друге стране, и родитељи имају дужност пред Богом да се о својој деци старају, не само физички и материјално, већ још више духовно и морално. Данашњи свет постаје све више незаинтересован и млак према истини и њеној стварности која нас окружује, што се не тако ретко дешавало и у прошлости. Али хришћани су од самог почетка били „со земљи" и „светлост свету". (Мт. 5, 13-14.) Зато је време да и сада јасно кажемо оно што верујемо и знамо, да би и ми и наша деца могли да живимо животом вредним човека и људског достојанства. Оно што се предлаже је легализација греха (грч: амартија = "промашај циља"). Сваки грех не мора бити истовремено и преступ против људских и државних закона; али је много опасније кршити Божије законе него људске. Многи примери су нас уверили да одступање од Воље Божије неизбежно доводи до страдања. Избор између добра и зла се може правити само у слободи коју нам је, као људима, Бог и Творац наш даровао, и он не може бити ствар политике, трговине, преговора или договора. Стога се усрдно молимо Господу да нас и све људе на земљи избави од свакога греха, бола и страдања, да нам дарује познање истине (1. Тим. 2, 4.), и упути на прави пут љубави и спасења.

Из Канцеларије Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ

Извор: Сајт Митрополије аустралијско-новозеландске

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 85 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.