header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменски сусрет у Москви Штампај Е-пошта
уторак, 19 мај 2009

Susret apostolskoga nuncija u Rusiji i nadbiskupa Hilariona

          18/05/2009 17.32.54

          U srijedu 13. svibnja, u Moskvi je u vedrome i srdačnome raspoloženju održan susret između pravoslavnoga nadbiskupa Hilariona, novoga predsjednika Odjela za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata, i nadbiskupa Antonia Menninija, apostolskoga nuncija u glavnome ruskom gradu.

Susret, koji je zatražio nuncij, održan je – kako se ističe i u priopćenju Moskovskoga patrijarhata – u ozračju uzajamnoga razumijevanja i suradnje. Sugovornici su razgovarali o aktualnome stanju odnosa između pravoslavaca i katolika u Rusiji, kao i o pitanjima vezanima uz budućnost teološkoga katoličko-pravoslavnoga dijaloga koji je pokrenulo Mješovito teološko povjerenstvo. Istaknuli smo pozitivnu stranu rada lokalnoga Mješovitog katoličko-pravoslavnoga povjerenstva – rekao je u razgovoru za našu radio postaju nadbiskup Mennini, te istaknuo kako je rad povjerenstva urodio dobrim plodovima u nadvladavanju nesporazuma i predrasuda. Osim toga, - rekao je nadalje nuncij – nadbiskup Hilarion je naglasio kako su odnosi s nuncijaturom puno bolji, te da je ozračje prijateljsko i povoljno za nastavak, za traženje novih putova suradnje.

Na sastanku je, između ostaloga, istaknuta važnost ujedinjenja napora u zaštiti zajedničkih tradicionalnih kršćanskih vrednota. Nadbiskup Hilarion je spomenuo svoju ideju o sklapanju saveza upravo između katolika i pravoslavaca, jer su to, pred napredovanjem sekularizma i materijalizma, najutjecajniji glasovi u kršćanskome svijetu u zaštiti duhovnih i moralnih vrednota. Na lokalnoj razini, nadbiskup Hilarion je istaknuo kako je važno da posjetim pravoslavne biskupe jer to povećava povjerenje - rekao je nuncij te dodao da je predsjednik Odjela za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata izrazio veliko poštovanje prema Svetome Ocu zbog njegovih djela, vjernosti i tradicije.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=288547

Последњи пут ажурирано ( уторак, 19 мај 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.